Osijek
UMJETNIČKA INTERVENCIJA

Studentica će izraditi spomenik od cipela iseljenih građana
Objavljeno 22. srpnja, 2018.
Darovita Ena Janković studira slikarstvo na osječkoj Akademiji za kulturu i umjetnost

Prve cipele koje je odlučila pretvoriti u spomenik onima koji iz Osijeka odlaze na život i rad u inozemstvo, ali su se od tamo i vratili bile su borosane njezine bake, koja je u Njemačkoj radila još 70-ih godina prošlog stoljeća kao tadašnji “gastarbajter”, priznaje nam mlada osječka umjetnica Ena Janković. Naime, ova studentica slikarstva na osječkoj Akademiji za kulturu i umjetnost svake subote i nedjelje od 9 do 12 sati, u okviru umjetničke akcije "Hodali su, hodat će" prikuplja dobrovoljne donacije u obliku cipela koje su vlasništvo građana koji su otišli ili planiraju otići iz Osijeka “trbuhom za kruhom”.- Zapravo, sve je počelo kada sam se prijavila na natječaj Otvorenog likovnog pogona iz Zagreba u okviru čega sam izabrana da predstavljam grad Osijek, i to umjetničkom intervencijom u prostoru, tj. izložbom umjetnički prilagođenih cipela naših bivših sugrađana. Cilj mi je prikupiti 200 pari cipela, a za sada ih imam tridesetak. Ovdje pokraj mene upravo su jedne sandalice djevojčice, koja ima još dvije sestre, a cijela ova peteročlana obitelj uskoro odlazi u Njemačku. Cipele su nekako najpovezanije s našim lutanjima, s hodanjima od kolodvora do kolodvora, od grada do grada, simboliziraju naše napore i težnje. Misao ‘pokušaj hodati u mojim cipelama‘ nekako opravdava sva naša nastojanja k boljem životu - objasnila je svoj izbor za skupljanjem i umjetničkom intervencijom mlada Ena Janković.
Inače, cipele prikuplja na Trgu Ante Starčevića, a za svaki par zapiše i priču o vlasniku, o tome kada je otišao, gdje i zašto ili u slučaju da se vratio što ga je vodilo na njegovu putu. Sve to potrebno je kao dio arhiva cipela i njihovih priča. Ena svaki par impregnira drvofixom, te oboji bakrenim sprejom, kako bi dobili boju spomenika.
- Svaki je taj par zapravo spomenik osobi koja je otišla ili se vratila. U rujnu će biti priređena velika izložba u Kulturnom centru kod Eurodoma, koja će biti postavljena sve do listopada ove godine. Lokalni je partner cijelog projekta Otvorenog likovnog pogona Muzej likovne umjetnosti Osijek - naglašava mlada umjetnica.
Nefreteta Z. Eberhard

TKO SVE SUDJELUJE U PROJEKTU
Intervencija je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama. Lokalni partner je MLU. Umjetničko vodstvo potpisuje Kristina Leko, a kustosko-produkcijski tim čine kustosica MLU-a Valentina Radoš i Jozefina Ćurković, stručna suradnica Otvorenog likovnog pogona. Projekt podržavaju Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Grad Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana