Ekonomija
HRVATSKOJ SE SMIJEŠI DOBRA VOĆARSKA SEZONA

Sezonski rad u poljoprivredi zadnji izbor svih sezonaca
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Poljoprivreda ne može pratiti povećanje dnevnica radnicima kao turizam

Hrvatskoj se smiješi dobra voćarska sezona i naša je procjena da ćemo ove godine ostvariti više 100.000 tona uroda jabuka, najavljuje Stjepan Zorić, potpredsjenik Hrvatske voćarske zajednice, (HVZ), upozoravajući na problem skladištenja ovolikih količina plodova.



- Nemamo hladnjače, nemamo skladišta, nemamo tržišta, a povrh svega nemamo više ni radne snage. Ne znam što je veći problem. Došli smo u situaciju da možete platiti dnevnice koliko god želite, no sezonski rad u poljoprivredi definitivno je zadnji izbor svih sezonskih radnika - kaže Zorić dodajući kako su zbog turističke sezone kriteriji za izbor kuhara spušteni do kraja i ne trebaju vam kvalifikacije da budete kuhar na moru s dobrom plaćom.
- Ljude trebaju dobro platiti i to pozdravljamo, nema nikakve dvojbe, ali u toj cijeloj priči poljoprivreda ne može cjenovno pratiti povećanje nadnica i dnevnica unedogled jer mi nemamo prodaju proizvoda kao što ima turizam s konstantnim povećanjem prihoda i na tragu tog problema tražimo hitne mjere Vlade vezane za sezonski rad u poljoprivredi koji treba posebno odvojiti od ostalog sezonskog rada – tvrdi Zorić iznoseći konkretne mjere koji je delegacija HVZ-a ovih dana predložila potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede To mislavu Tolušiću, u prvom redu za rješavanje nedostatka radne snage u poljoprivredi, ali i razvoj lokalnog tržišta vezano za Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i nepostojanju primjerenog tržišta voća.
- Sjećamo se primjera da su prošle godine uvedeni javni radovi početkom rujna, u trenutku najvećih sezonskih poslova u poljoprivredi u Slavoniji. Umjesto da dođu u naše voćnjake i vinograde, svi sezonski radnici otišli su u javne radove. Da ne bude zabune, mi pozdravljamo takve mjere, ali ne u terminu najvećih poljoprivrednih radova - pojašnjava problematiku Zorić upozoravajući da lakonski odgovor vlasti – uvest ćemo stranu radnu snagu, nije pouzdano rješenje. To je, prema njegovu mišljenju, utopija i nemoguća misija.

Dodatno stimulirati


- Mi se moramo okrenuti mjerama da ove ljude koje imamo u Slavoniji i zadržimo, a one koji ipak žele raditi u poljoprivredi dodatno stimulirati. Nikakvi strani radnici ne mogu takve poslove obavljati, niti ih ima u okruženju. Naši ljudi odustaju od razvojnih projekata u poljoprivredi kad dođu do stavke tko će raditi na tom novom projektu. Sve što nije mehanizirano, svi projekti koji zahtijevaju puno radne snage ne mogu kod nas biti realizirani, a u voćarstvu je sve ljudski rad. Najmanje 700 sati godišnje treba ručnog, ljudskog rada u voćnjaku. Ne kukamo i ne plačemo, nego želimo biti afirmativni kao što smo uvijek i bili, ali nas nitko do ministra poljoprivrede TomislavaTolušića nije saslušao – kaže Stjepan Zorić iznoseći konkretne prijedloge predstavljene dopredsjedniku Vlade.
Jedan od njih odnosi e na način oporezivanja i ukupnu cijenu sezonskog rada u poljoprivredi, tzv. rad na markice, koji je, kaže, dobro zamišljen i dodaje, također uveden na prijedlog voćarske zajednice, ali je preskupo oporezivanje za takvu vrstu rada.
Naime, Zakon ga tretira kao zapošljavanje po osnovi drugog dohotka, pa ga tako stavlja u istu kategoriju kao primjerice članove županijskih skupština, nadzornih odbora i trgovačkih društava, suce, porotnike, sudske vještake i sl.

Potpomognuto područje


- Smatramo da sezonski rad u poljoprivredi ne bi trebalo oporezivati kao drugi dohodak jer se odnosi na redovito obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Značajno smanjenje poreza i davanja na netoplaću u sezonskom radu na markicama s 24 na 12 posto dalo bi mogućnost ozbiljnog povećanja netosatnice radnika jer poduzetnici planiraju i dalje plaćati brutocijenu sata, ali će radnici dobiti daleko veći neto - pojašnjava ovaj prijedlog Zorić dodajući kako bi značajno pomoglo izvršiti podjelu na zone ugroženosti u smislu demografske zaštite jer se ovdje na istoku države zbog nedostatka radne snage ne možemo uspoređivati sa Zagrebom ili Splitom. - U Slavoniji su sve općine ugrožene i trebali bismo dobiti status potpomognutog područja koja ne plaćaju porez i prirez za rad u poljoprivredi. Mi ne tražimo nikakav novac ni od koga, nego nam je cilj smanjenjem nameta doći do konkurentnosti radne snage i motivirati ljude da dobiju bolje plaće kao što sada mogu dobiti u turizmu - kaže Zorić.
Renata Prusina
Trenutačno je nemoguće sezoncima neoporezivo isplatiti naknadu za prijevoz 
Stjepan Zorić upozorava i na dodatni problem, a radi se o isplate naknade za prijevoz sezonskim radnicima na markicu. - Nemoguće je neoporezivo isplatiti naknadu za samostalni prijevoz na posao i s posla kao što je to moguće kod ugovora o radu na određeno ili neodređeno vrijeme. Prijevoz nam je kao realan trošak u sezonskom radu u poljoprivredi znatna stavka, jer nema javnog prijevoza do njive, a mi moramo radnike dovesti na lokaciju. Dakle, trenutačno je našem sezoncu moguće nadoknaditi troškove prijevoza na posao i s posla jedino povećanjem netosatnice što je opet opterećeno s 24 posto poreza na dohodak i pripadajući prirez - zaključuje Zorić
Sezonski radnici najviše vole raditi u turističkoj sezoni i javnim radovima
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike