Regija
U ORGANIZACIJI PENTEKOSTNE CRKVE BETANIJA

Ljetni kamp u koji dolaze svi uzrasti slavi 45 godina
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
ORAHOVICA

Pokraj središnjeg gradskog parka svakoga ljeta građani mogu vidjeti mnoštvo ljudi, od najmlađih do onih starijih, puno pjesme i osmijeha, sporta i zabave. Mnogi možda i ne znaju o čemu je riječ - tu je smještena Evanđeoska pentekostna crkva Betanija koja, uz svoj redovan rad, punih 45 godina organizira ljetni kamp za sve uzraste.


- Orahovica je uvijek naše posebno mjesto dolazaka. Mi Orahovicu nazivamo mjesto susreta, mjesto susreta s Bogom, ali i s jednim drugima. Dvadeset godina dolazim ovamo i uvijek se dobro osjećam. Ovoga ljeta krenuli smo s dječjim kampom i kako je cijela Hrvatska bila u ovoj nogometnoj groznici i mi smo u to vrijeme promijenili način rada u kampu. Evo jedan kuriozitet - u vrijeme prvenstva ovdje u Orahovici bilo je 80-ak djece na jednom mjestu koja su zajedno toliko zdušno navijali, skakali i veselili se svakom golu, svakoj pobjedi. Djeca su u sklopu kampa obrađivala teme iz povijesti Orahovice te su imali i taj dio duhovne implikacije. Trenutno imamo kamp za mlade u kojemu sudjeluje 40-ak mladih iz cijele Hrvatske, a tema kampa je "Sjediti ili slijediti". Govorimo što znači, u ovom vremenu u kojemu svatko od nas ne zna što bi, kud bi, slijediti Božji put. Imamo odličnog govornika, stranca, autora mnogih poznatih evanđeoskih knjiga i suosnivača jedne naše velike organizacije u svijetu. Riječ je o Timothyu Savageu čije ime u evanđeoskom svijetu jako puno znači. Mladi od njega slušaju fantastične teme, uče mnoge stvari, a paralelno sudjeluju u mnogim kreativnim, ali i misaonim radionicama na kojima se priča i o teškim temama - kako pristupati seksualnim manjinama, kako onima odbačenima, kako razgovarati s ljudima koji su u depresiji, kako prići ljudima koji su odustali od života. Pokušavamo mlade educirati o svemu tome kroz jedan kršćanki svjetonazor, kroz prizmu i perspektivu jednog kršćanskog pogleda na svijet – kaže voditelj kampova u Orahovici Ratko Medan. Nakon kampa za mlade slijedi tinejdžerski kamp, a potom i obiteljski, a voditelji i organizatori pripremaju i i dokumentarni film o 45 godina ljetnog kampa u Orahovici.

- Kamp u Orahovici naša je povijest ovog grada. Mi otkako dolazimo želimo biti dio ove društvene zajednice. Podsjetit ću, mi svake godine, naravno uz pomoć Gradskog društva Crvenog križa Orahovica, organiziramo dobrovoljno darivanje krvi, čistimo šume, evo ove godine ćemo ići pomoći jednom OPG-u koji je u problemu i sve to uredno zabilježimo. Upravo sve te naše akcije u crkvi i oko nje u proteklih 45 godina željeli smo staviti na jedno mjesto, pa radimo jedan film koji nam snima profesionalni kamerman jedna od naših vodećih televizijskih kuća i prikazat ćemo ga najvjerojatnije iduće godine na pozornici u središtu Orahovice – zaključio je Medan. Vladimir Grgurić
Nekad dolazili kao djeca, sada kao roditelji
U kamp je kroz 40 godina dolazilo niz generacija. Tako su ovdje danas nekada djeca, danas roditelji. "U 20 godina u kampu upoznao sam mnoge mlade koji su danas roditelji i čija djeca dolaze, a na kraju krajeva nakon mene, sada i moja djeca dolaze u kamp. Isto tako nisu svi sudionici u našoj vjeri, ali su uvijek dobro došli i mogu naučiti samo dobro", kaže Medan.
Najčitanije iz rubrike