Kultura
SREDNJA ŠKOLA "STJEPAN IVŠIĆ" ORAHOVICA

Izložba poznatih osoba koje su posjetili školu oslikava povijest škole, ali i grada
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Svatko na svoj način piše povijest svog grada ili ustanove u kojoj radi. Damir Najmenik sve to po malo radi, a posebno je aktivan na radnom mjestu. Najmenik radi kao knjižničar u Srednjoj školi ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ Orahovica i u sklopu posla u školi dovodi mnoge poznate goste: književnike, pjevače, glumce, branitelje, a sve radi edukacije mladih srednjoškolaca.
- Sve je počelo 2000. kad sam počeo raditi u srednjoj školi. Postao sam i tajnik ogranka Matice hrvatske u Orahovici i krenula je priča dovođenja, prije svega, književnika i glumaca pa su tako našu školu posjetili Hrvoje Hitrec, Ivan Aralica, Dragutin Tadijanović, Julijana Matanović, Miro Gavran, Pavao Pavličić, Ivo Gregurević, Špiro Guberina..., pa zatim i pjevači Arsen Dedić, Stanko Šarić i Ricardo Luque, sportaši Zvonimir Boban i Ivica Zubac te meni posebno dragi i vrijedni hrvatski branitelji Vukovara braća Josić, Mile Dedaković, Vesna Bosanac, Vilim Karlović i drugi - kaže Najmenik koji je nakon svih tih dolazaka odlučio u knjižnici postaviti izložbu fotografija gostiju škole.
- Ideja se rodila odmah nakon prvog dolaska, a bilo je to gostovanje književnice Julijane Matanović. Izrađivao sam fotografiju po fotografiju i na početku spremao u ladicu kako bi sačuvao uspomenu, no već sam razmišljao da sve bude sačuvano na neki drugi i bolji način. I tako sam se odlučio fotografije uramljivati i napraviti izložbu koja je sada u našoj knjižnici u stalnoj postavi i samo ju svake godine širimo novim gostima. Riječ je o više od 50 fotografija, a trenutno nisu sve postavljene, no sigurno će biti do početka školske godine. Cilj je da svi srednjoškolci, a posebno oni koji tek dođu u školu vide da je naša škola aktivna kao i Ogranak Matice hrvatske i da se svojim idejama, prijedlozima i željama uključe u ovu priču - nastavlja Namjenik te kaže kako su poznati gosti pohvalili njegovu ideju.
- Uvijek kad nam netko dođe prvo posjeti knjižnicu pa tako vidi i izložbu. Svi su rekli da je ideja dobra, a posebno sam sretan kad učenici ulaze i izlaze iz knjižnice pa zastanu, pogledaju čak i pitaju kada je to bilo i hoće li netko od tih osoba ponovno doći. Moram svakako reći da su upravo učenici veliki dio cijele ove priče jer sudjeluju i pomažu u sastavljanju svakog programa dolazaka poznatih, a i u postavi izložbe su mi pomogli učenici svih generacija. Isto tako moram zahvaliti i kolegama profesorima koji aktivno sudjeluju kako u provođenju progra, a tako i u dovođenju gostiju - zaključio je Najmenik koji na ovaj način stvara jednu malu povijest škole, ali svakako i grada Orahovice.
Vladimir Grgurić
Posebno sam sretan kada učenici kod knjižnice zastanu, pogledaju čak se i raspituju o gostima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike