Crna kronika
OPASAN PRONALAZAK DJELATNIKA DVIJE SLAVONSKE TVRTKE

Bombe pronađene u hrpi starog papira i u zemlji uz cestu
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
OSIJEK

Gotovo da nema dana da se u Slavoniji i Baranji ne pronađu odbačeni bombe i oružje, a često se s njima susreću i djelatnici raznih tvrtki, najčešće onih koji se brinu o zbrinjavanju sekundarnih sirovina, skupljanjem komunalnog otpada i građevniskim radovima.


Posljednji u nizu takvih opasnih pronalazaka zbili su se u srijedu kada su ih djelatnici dvije tvrtke pronašli u starom papiru i radeći uz cestu.
- Djelatnici su u dvorištu tvrtke u Osječkoj ulici u Josipovcu, oko 16.5, pronašli ručnu bombu M-75. Oko 15.10 djelatnici građevinske tvrtke su prilikom izvođenja zemljanih radova na dijelu Županijske ceste 4130 Kuševac - Viškovci, pronašli neeksplodirani minobacački projektil kalibra 82 milimetra - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Kako doznajemo, djelatnici tvrtke u Josipovcu pronašli su bombu u hrpi starog papira. Bombe je preuzeo policijski pirotehničar. Uz odbačene, još uvijek se pronalaze i bombe iz Drugog svjetskog rata.
Kako doznajemo iz osječke tvrtke Unikom, ovakvi pronalasci nisu česta pojava.
- Pronalasci odbačenih bombi i oružja u otpadu koje prikupi Unikom d.o.o., izolirani su slučajevi. Svaki slučaj je prijavljen i riješen u suradnji s policijskom upravom osječko-baranjskom. Pronalasci oružja bili su na deponiju - doznajemo iz Unikom-a.
Prema informacijama iz policije bombe su pronalažene posvuda, od cisterni koje izvlače vodu iz kanalizacije, šahtova, koševa za smeće nadalje. Susretali su ih djelatnici raznih tvrtki, a prije nekoliko godina radnici su pronašli improviziranu ručnu bombu u pogonu za preradu šećerne repe. Djelatnik osječke tvrtke pronašao je tijekom 2015. godine, u šahtu u osječkoj Retfali, ručnu bombu i streljivo. Već je teško pobrojati i lokacije gdje su odbačene bombe pronađene, od bajera na Jugu II u Osijeku do bezbroj polja i kanala po Slavoniji i Baranji.
Iz policije pozivaju građane da svi koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili oružje ili eksplozivna sredstva, da ih bez straha prijave policiji jer za to neće dobiti nikakvu kaznu nego veliko hvala jer su učinili sebi i svim drugim građanima, a posebice najmlađima, sigurnijim. Dovoljno je nazvati policiju na 192 i na kućnu adresu doći će policajci u civilu.
Sandra Lacić
Bombe se pronalaze na deponijima, šahtovima, raznim pogonima, u koševima za smeće, poljima, u kanalima...
dragovoljno
NEMA KAZNI ZA PREDAJU ORUŽJA
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike