Novosti
POKRENUT PORTAL "MIGRACIJE.HR"

Vodič za ostvarivanje prava stranih radnika
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
U Hrvatskoj na radu trenutno boravi oko 35.000 stranih državljana

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava otvorilo je informativnu web-stranicu pod nazivom "migracije.hr" namijenjenu stranim radnicima koji su zaposleni u Hrvatskoj, koja pruža cjelovitu informaciju o socijalnoj sigurnosti radnika migranata.


Na toj su mrežnoj stranici objedinjene informacije o ostvarivanju prava u područjima na koje se odnosi koordinacija sustava socijalne sigurnosti, odnosno u području slobode kretanja radnika migranata unutar Europske unije. Sadržajno, stranica je podijeljena na osam poglavlja, od reguliranja boravka i statusa, zapošljavanja do nezaposlenosti. U drugom dijelu teme su vezane uz ostvarivanje socijalnih prava, potom zdravstvenog i mirovinskog osiguranja te obrazovanje.
Infromacije su jednim dijelom selektirane za državljane članica Europske unije i zemalja koje čine europski gospodarski prostor - Norveška, Lihtenštajn, Island i Švicarska, te za državljanje tzv. trećih zemalja. Kod ovih potonjih se pak posebna pozornost poklanja viznom režimu. No i jednima i drugima je jedinstveno to da u Hrvatskoj mogu boraviti kratkotrajno, privremeno i stalno, ali uz nešto različite obveze. I jedni i drugi do posla mogu, primjerice, preko usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Stranica donosi i informacije komu se obratiti u slučaju problema s poslodavcem, pravima i obvezama nezaposlenih osoba, doprinosima koji se plaćaju...
Stranci ostvaruju prava u sustavu socijalne skrbi sukladno priznatom statusu u Republici Hrvatskoj na osnovi dokumenta kojim je status priznat. Nisu izostavljene ni dobrodošle informacije o pitanju zdravstvenog, odnosno mirovinskog osiguranja. U dijelu obrazovanja pojašnjava se koje su mogućnosti školovanja djece, ovisno o njihovu uzrastu, ali i priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija odraslih osoba.
"Migracije.hr" nude i popis nadležnih institucija, od Vladinih ministarstva počev s MUP-om, potom ureda pravobranitelja do Ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR-a) i Međunarodne organizacije za migracije.
Ova web-starnica realizirana je u okviru projekta Razvoj IT infrastrukture kao dio jačanja administrativnih kapaciteta i jačanje institucija za implementaciju regulativa u sustavu socijalne sigurnosti. Sukladna je Direktivi EP i Vijeća 2014/54/EU o mjerama za lakše ostvarivanje prava zajamčenih radnicima migrantima u kontekstu slobode kretanja radnika.
Prema neslužbenim podacima u Hrvatskoj u ovom trenutku na radu boravi oko 35 tisuća stranih državljana. U MUP-ovoj evidenciji stanja iskorištenosti kvota, zaključno s 13. srpnja, od odobrene kvote od 30.000 tisuća stranih radnika još je slobodno, odnosno nepopunjeno 11 tisuća radnih mejsta. Slobobnih radnih mjesta ima u graditeljstvu (4400 od 10.770 odobrenih), djelatnika u turizmu te profesionalnih vozača što teretnih vozila što autobusa.
Dario Kuštro
RAD U DVIJE ILI VIŠE DRŽAVA EU-a
U Hrvatskoj se na osobe koje obavljaju djelatnost u dvije ili više država članica EU-a i pridruženog gospodarskog prostora, od njezina stupanja u članstvo, primjenjuju propisi Unije za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti. Jedno od temeljnih pravila osnovne uredbe je da se na osobe koje se kreću unutar Europske unije primjenjuje sustav socijalne sigurnosti samo jedne države članice. Znači može se biti osiguran samo u jednoj državi EU-a. Ako je riječ o osobama koje obavljaju djelatnost kao zaposlene osobe ili kao samozaposlene osobe, primjenjuje se zakonodavstvo države u kojoj obavljaju svoju djelatnost. U dijelu zdravstvene zaštite ako strani radnik ima obvezno zdravstveno osiguranje u drugoj državi članici EU/EGP, a za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj (kao izaslani radnik) doživi ozljedu na radu ili mu se prvi put dijagnosticira profesionalna bolest, prijava i utvrđivanje ozljede na radu/profesionalne bolesti obavlja se u skladu sa zakonodavstvom nadležne države članice čiji je radnik osiguranik.
Možda ste propustili...