Novosti
OPTUŽNO VIJEĆE OSJEČKOG SUDA

Za Zdravka Mamića bez novog istražnog zatvora
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Zahtjev Uskoka za određivanje istražnog zatvora odbijen je zato što već postoji isti zahtjev u prvom predmetu na sudu

Županijski sud u Osijeku odbio je zahtjev Uskoka za određivanje istražnog zatvora za Zdravka Mamića u drugom postupku koji se protiv njega i još šest osoba vodi na tom sudu. Tzv. druga optužnica podignuta je zbog izvlačenja 144 milijuna kuna iz Nogometnog kluba Dinamo u okviru zločinačkog udruženja, a podignuta je protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića, Zdravkova sina Marija Mamića, Igora Krote, Sandra Stipančića i Nikkyja Arthura Vuksana.​


Optužno vijeće, na čelu sa sucem Zvonkom Vekićem, odlučivalo je o zahtjevu Uskoka u srijedu prijepodne, a zašto je odbijen zahtjev tužitelja pojasnio je Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda u Osijeku.
- Optužno vijeće odbilo je prijedlog Uskoka, jer protiv okrivljenog Zdravka Mamića već postoji odluka o određivanju istražnog zatvora u prvom postupku vođenom na ovom sudu. Naime, činjenica je da protiv iste osobe ne mogu istovremeno postojati dvije odluke o određivanju istražnog zatvora u dva predmeta - pojasnio je sudac Anto Rašić.
Podsjetimo, u drugom predmetu još uvijek nije potvrđena optužnica, iako su do sada održana tri pripremna ročišta. Na posljednjem je ročištu optužno vijeće odbilo prijedloge obrane za izdvajanje iz spisa kao nezakonitih dokaza zapisnika o ispitivanju svih svjedoka u istrazi Uskoka na kojima nije bio branitelj te nalaza i mišljenja sudskog vještaka za financije i knjigovodstvo Ksenije Špoljarić koja je vještačila i u kaznenom predmetu iz “prve optužnice” protiv Zdravka Mamića i drugih.
Predmet je trenutačno na Vrhovnom sudu koji odlučuje o zahtjevima obrane da se neki dokaze izdvoje iz spisa. Kada se predmet vrati u Osijek tada će se moći zakazati sljedeće pripremno ročište.
Zdravko Mamić još prije izricanja prve nepravomoćne presude, kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora, pobjegao je iz Hrvatske u susjednu Bosnu i Hercegovinu, odnosno Međugorje, a pravnog osnova za njegovo izručenje Hrvatskoj nema, s obzirom na to da ima i državljanstvo BiH. No, trebao bi biti na potvrđivanju, ili eventualno odbacivanju navedene optužnice u drugom postupku, što malo tko smatra mogućim. Ipak, postoji mogućnost i da mu se sudi u odsutnosti.
Prema drugoj optužnici, Uskok tvrdi da je novac iz NK Dinama od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine izvlačen preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru te Sejšelima. Tim su tvrtkama, prema optužnici, prepuštena i prava od transfera igrača koje bi NK Dinamo prodavao.
Vrhovni je sud nedavno odbio zahtjev obrane za izuzećem suca Ante Rašića, uz zaključak da on nije sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka vezanih uz Mamićeve sudske postupke.
Sandra Lacić
Možda ste propustili...