Regija
LADANJSKA KUĆA MIRJANE I TIHOMIRA MARASA

Turistima iznajmljuju cijelo imanje i nude delicije
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Država mora ulagati u ruralni turizam kako bi ljudi imali posla i ostali
MARINCI - Na pola puta između Vinkovaca i Vukovara, osam kilometara od Vinkovaca i devet od Vukovara i 16 kilometara od zračne luke Osijek, smješteni su Marinci, a u obližnjem naselju vikendica je Ladanjska kuća Maras koja već na prvi pogled plijeni ljepotom i vidi se da je svaki detalj izrađen s puno ljubavi.
Vlasnici Ladanjske kuće Maras su supružnici Mirjana i Tihomir Maras iz Vinkovaca, a imanje gdje je bila skromna zgrada i vinski podrum, a sve uklopljeno u romantičnom blago brdovitom terenu koji završava potokom, oazi mira i prirodne ljepote, koja je nažalost uništena tijekom agresije na Hrvatske, kupio je Tihomir još 70-ih prošlog stoljeća.

Prirodni ambijent

On je priznati hrvatski arhitekt pa ne čudi što je sve što je izgrađeno skladno i savršeno se uklapa u prirodni ambijent.
- Nakon rata imanje smo ponovno gradili i dograđivali jer smo namjeravali tu živjeti. Obiteljske okolnosti omele su nas u planovima, pa smo 2015. tada već prilično veliki i uređeni objekt prenamijenili u ruralnu kuću za odmor i registrirali ga za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu s imenom Ladanjska kuća Maras u Marincima. Od Županijskog ureda za gospodarstvo dobili smo rješenje o vrsti i ruralna kuća za odmor kategorizira se u treću kategoriju koja se označava s četiri sunca i oznakom kvalitete Q. Pružamo usluge smještaja u četiri smještajne jedinice kapaciteta osam kreveta, te korištenje okućnice. Ova vrsta izletište pruža usluge pripremanja i usluživanja toplih i hladnih jela, te pića i napitaka do 80 gostiju. Ugostiteljske usluge pružamo tijekom cijele godine. Trenutačno se na održavanju imanja angažiramo u vlastitoj režiji, a cilj nam je upošljavanje djelatnika ako uspijemo realizirati našu ideju i ako imamo dovoljan broj gostiju. Gosti su kod nas koristili uslugu noćenja i većinom su naši gosti iz Dalmacije i inozemstva. Gostima nudimo slavonske specijalitete, delicije i pića koje sami proizvodimo na imanju – kaže Tihomir, a Mirjana dodaje kako trenutačno rade na proširenju turističkih kapaciteta i sadržaja i sve financiraju vlastitim sredstima, nadajući se da će i država prepoznati njihove napore i izdašnije pomagati i ruralni turizam.
Šire kapacitete i ponudu

Vlasnici Ladanjske kuće Maras kažu kako proširenjem postojećeg objekta žele ponuditi i uslugu pripreme hrane s terasom kapaciteta do 80 gostiju, kušaonicu i prodaju svojih ekoproizvoda, ali i susjednih OPG-ova jer svi oni proizvode rakiju, vino, med, ajvar, kulen, čvarke, šunku, pekmez i druge domaće delicije. Uređuju i prostoriju za obradu i sazrijevanje suhomesnatih proizvoda, delicija slavonskog i srijemskog podneblja.
- Planiramo još dvije sobe, zatvoreni bazen sa saunom koji bi se koristio cijele godine i čime bismo produžili sezonu. Nedavno smo dobili od države 50.000 kuna na natječaju Ministarstva turizma i novac ćemo iskoristiti za izgradnju bazena, ali moramo bar još toliko dodati svoga novca. Plan je izgraditi zatvorenu, natkrivenu terasu s korištenjem obnovljivih izvora energije, čime bismo smanjili troškove održavanja objekta na minimum. Također smo planirali i povećanje smještajnih jedinica. Turistima iznajmljujemo cijelo imanje, a ne sobu, čime se otvara novi oblik turističke ponude na ovim područjima. Za razliku od Baranje, naša regija još nije stvorila turistički brend i imamo problem prometne infrastrukture. Sada se javlja i problem radne snage, no vjerujemo da će se to pokrenuti i da ćemo i mi plasirati svoj proizvod u okviru turističke ponude za goste koji žele visoki standard. Osim smještajnih kapaciteta, na imanju imamo prostor za tjelesne aktivnosti, ribnjak, ekovrt, ekovoćnjak, dječje igralište i igraonicu.
Cijeli okoliš je hortikulturno uređen i oplemenjen nasadima voća i ukrasnog bilja koji u određenim godišnjim dobima daju šaroliki ugođaj, kaže Maras dodajući kako država treba više ulagati u ruralni i kontinentalni turizam zbog, kako kaže, nacionalnih, gospodarskih interesa sprječavanja odumiranja seoskih domaćinstava i depopulacijske politike.
Miroslav Flego
Mi u Slavoniji trebamo pomoć
"Mislim da treba pomoći svima koji su uložili svoja sredstva da završe projekt i koji egzistiraju na ovom području. Naravno, nije isto baviti se turizmom u Dalmaciji, okolici Zagreba ili perifernim kontinentalnim sredinama u kojima mi živimo, gdje je standard puno manji nego u ostalim dijelovima. Stoga bi i porezna rasterećenja trebala biti stimulativna za zadržavanje i rad na ovim prostorima. Pokušavali smo se natjecati za neka sredstva iz EU fondova, ali uvjeti su komplicirani, nedorečeni, često besmisleni, plaćanja spora, tako da ništa nismo dobili. Nadamo se, ali vrijeme prolazi... U kontaktu smo sa županijskim i gradskim turističkim djelatnicima. Mi smo zapravo početnici u turističkoj branši i polako se razvijamo u turizmu, za sada sporo, ali imamo vjeru i cilj", zaključuje Tihomir Maras.
Proširenjem objekta žele ponuditi i uslugu pripreme hrane s terasom, kušaonicu i prodaju ekoproizvoda
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana