Regija
ČEMINAC IMA PROFESIONALNE VATROGASCE

O požarima i nepogodama brinut će se općinski DVD
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
U svakom trenutku spremni su za 10-ak minuta doći u bilo koji dio općine
ČEMINAC - O osnivanju zajedničke vatrogasne postrojbe Baranje govori se (konkretnije) već više od šest godina, ali ona ni do današnjeg dana nije zaživjela.
Da u njoj neće biti Općine Bilje znalo se otprije jer na tom prostoru na intervencije izlaze tamošnji DVD-ovi i članovi osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, ali je plan bio da u sustavu buduće baranjske vatrogasne postrojbe bude Općina Čeminac. No kako je vrijeme odmicalo, bilo je jasno da Čeminčani imaju neke svoje planove, pa je krajem prošle godine na koordinaciji baranjskih načelnika odlučeno kako će se krenuti u osnivanje postrojbe bez Čeminca. Glas Slavonije o tome je pisao u drugoj polovini studenoga prošle godine, upravo u vrijeme kada je čeminačko Općinsko vijeće odlučivalo o osnivanju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Općine Čeminac, sa zaposlenim profesionalnim vatrogascima. Općinski DVD, sukladno odluci Općinskog vijeća Čeminca, osnovan je krajem 2017. godine, kada su na neodređeno vrijeme zaposleni i prvi vatrogasci. Ovih su dana u cijelosti završili opremanje svojega DVD-a i spremno očekuju poziv na intervencije, bilo vatrogasne, bilo one druge pod "ingerencijom" vatrogasaca.

"Samo lamentiraju"

- Općina Čeminac uredila je sustav zaštite od požara i svih drugih oblika potencijalnih nepogoda, pa je danas spremna reagirati sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Odluka Općinskog vijeća dokaz je da smo donijeli pravilne odluke vezane uz funkcioniranje vatrogastva na našem području. Drugim riječima, pokušaji nesposobnjakovića da odgovornost za neorganiziranje zajedničke baranjske vatrogasne postrojbe prebace na Općinu Čeminac potpuni su promašaj i potvrda da se radi o osobama koje već godinama lamentiraju o svemu i svačemu, a ništa napravile nisu. Situacija oko osnivanja zajedničke vatrogasne postrojbe godinama se rastezala, pa je bilo jasno da od toga neće biti ništa, bar ne u obliku kakav su pojedine jedinice lokalne samouprave na području Baranje željele. Jednostavno, nije bilo volje ni želje potencijalnih osnivača da se ispune zahtjevi baranjskih općina na području kojih nisu planirani punktovi buduće vatrogasne postrojbe. Naši su općinski vijećnici donijeli odluku o organiziranju vlastitog sustava zaštite, na čemu smo, svi zajedno, počeli raditi od ljeta prošle godine. Posao smo, konačno, dovršili - ističe općinski načelnik, Zlatko Pinjuh, objašnjavajući kako je DVD općine Čeminac nadležan za cijelu općinu, sukladno Zakonu o vatrogastvu i procjeni ugroženosti od požara općine.

Potpuno opremljeni

DVD je opremljen svom potrebnom opremom, kao što su kombinirka, autokorpa koja se može podići na 17,5 metara visine, autocisterna kapaciteta 11.000 litara vode, kamion Mercedes automatic s cisternom i svom potrebnom opremom. Nabavljena su i interventna vatrogasna odijela, kao i sva ostala koja su potrebna za funkcioniranje vatrogasne postrojbe.
- U DVD-u je trenutačno pet profesionalnih vatrogasaca, a još 15 zaposlenika vlastitog komunalnog pogona Općine Čeminac obučeno je za vatrogasne intervencije. U svakom trenutku spremni su u desetak minuta doći na intervenciju u bilo koji dio općine - kaže Pinjuh, dodajući kako mještani zbog požara ili bilo koje druge nepogode mogu nazvati 112 ili telefon Općine Čeminac.
Čeminački su vatrogasci plaćeni iz sredstava VZ-a Općine Čeminac, koja je pak financirana iz općinskog proračuna. Upravo stoga, kaže Pinjuh, u bliskoj budućnosti planiraju osnovati, ako budu mogli, i javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu koja bi se dijelom financirala iz nekih drugih izvora, a ne samo općinskog proračuna. Vatrogastvo bi htjeli podići na još višu razinu. Članovi DVD-a općine Čeminac do sada su, kaže Pinjuh, izišli na jednu intervenciju, kada je dogorijevao dimnjak. Kada nema požarnih intervencija, vatrogasci preventivno rade na održavanju i osposobljavanju svih hidranata, krčenju malih pristupnih putova i slično. Zapovjednik općinskog DVD-a je Josip Crnčan, a zamjenik Matija Rešetar.
Ivica Getto
5

profesionalnih vatrogasaca je u DVD-u, a 5 zaposlenika komunalnog pogona obučeno je za intervencije
Nisu odustali od vatrogasne postrojbe
Kako ističe zapovjednik VZ-a Baranje, Daniel Časar, aktivnosti na osnivanju varogasne postrojbe Baranje nisu prekinute. ‘‘U fazi smo izrade procjene ugroženosti za sve jedinice lokalne samouprave osnivača buduće zajedničke vatrogasne postrojbe‘‘, kaže Časar, dodajući kako ne može reći kada će sve skupa biti gotovo. Sve ovisi, dodaje, o tvrtki koja izrađuje dokumet potreban za osnivanje zajedničke baranjske vatrogasne postrojbe "koja će sigurno zaživjeti".
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike