Regija
PONUDA DRVA OGRANIČENA

Kako do ogrjeva: U šumi 137, kod kirijaša 360 kn
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Interes građana za ovim ogrjevom je velik, no ponuda Hrvatskih šuma je ograničena

ĐAKOVO - Đakovština je u potrazi za drvima. Kirijaši, tvrtke za izradu i prodaju ogrjeva ponovno se mršte pri pogledu na šlepere drva koja se odvoze iz šuma za potrebe tvrtki što proizvode energiju, pelete..., dok su oni suočeni s pritiskom kućanstava, a tragom kojih su Hrvatske šume opet suočene s velikim zahtjevima s terena za sječu.
Još je 2017. nagovijestila skok cijena drva koja su se do tada, ona kvalitetna, dugo držala na 300 kuna, poput graba, bukve… Ove godine pravi su sretnici koji po toj cijeni nabave tako dobra drva. Jer, kako doznajemo, metar im se sada kreće i do 360 kuna.
Metar bukve i graba je 360, a cera i hrasta 340 kuna, cjenik je jednog ovdašnjeg kirijaša. No, Đakovčanin je deset metara bukve, graba i cera nabavio po 330 kuna - zadovoljno kaže. U oglasima ima drva i po 270-280 kuna - lošijih. Umirovljenici i dio građana nabavljaju preko svojih udruga. Predsjednik podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Željko Kovač kaže kako prodaju drva po 325 kuna.
– Plaćanje na 12 rata počelo je još u veljači. Naručili smo 900 metara, toliko možemo prodati - kaže Kovač. U Udruzi invalida rada za prodaju ide 2500 metara po cijeni od 350 kuna, kaže predsjednik Stjepan Fekete.
– Plaća se na 12 rata, pa je lakše - dodaje Fekete.

Kako ističu u Šumama, vezano uz prostorno drvo za područje Uprave šuma podružnice Osijek, u 2018., od ukupno planiranih oko 61.000 "kubika" prostornog drva tvrdih vrsta, koje se uglavom traže za grijanje, UŠP Osijek ima u planu izravnu prodaju građanima preko samoizrade cca 20.000, a na tu količinu planirano je još dodatnih oko 5000 "kubika" ponuditi na javnom nadmetanju tvrtkama koje se bave izradom i prodajom ogrjeva građanima. U Šumama ističu da su cijene ogrjeva u 2018. povećane za pravne osobe, dok su za potrebe građana ostale na lanjskoj razini jer je u novi cjenik ugrađen korektivni faktor koji se upotrebljava kod izračuna cijene za potrebe građanstva.


Cijene u maloprodaji za građanstvo – samoizrada, kraj panja oboreno, za hrast, jasen, cer... - iznose 137, a za bukvu/grab ogrjev 146 kuna po "kubiku", ističu. Iskazane cijene su bez PDV-a.
– Kolega je ovih dana u Lapovcima prodavao dobra drva po 300 kuna. Dobra cijena, no bez dovoza, morao si ih prevesti sam, pa ti dođe na isto - kaže đakovački kirijaš. I ove godine oni najsnalažljiviji za najjeftinijim, besplatnim ogrjevom potegnut će u zapuštene ‘pošumljene‘ kanale. Ako je još što ostalo...

Suzana Župan
bukva

Samoizrada je 146 kn
Tvrtkama s (više)godišnjim ugovorima 36.000 "kubika"
Kako ističu u Šumama, zbog velikih ugovornih obveza prema tvrtkama koje imaju višegodišnje i godišnje ugovore, a za potrebe njihove proizvodnje energije, peleta, prerade i slično, a riječ je o cca 36.000 prostornih metara gotovih, odnosno izrađenih drva, u Šumama još uvijek nemaju dovoljno za izravno namirenje potreba građana. "I ove godine, kao i prethodnih, interes građana za ogrjev je velik, ali je naša ponuda ograničena", dodaju u Šumama. Odgovor je to svima onima koji se bave sječom i izradom drva za prodaju građanima, a koji negoduju zbog ograničenja u količinama odobrenima za (njihovu) sječu, a koja su im iskrojile Šume suočene s velikim pritiskom s terena, kao i ugovornim obvezama s navedenim tvrtkama.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike