Osijek
GLAVNA TRŽNICA NA GAJEVOM TRGU

Crna voćna kraljica stiže na Zeleni četvrtak
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Jedna od najstarijih voćnih pratiteljica čovjeka zacijelo je kupina, čemu govore u prilog brojna arheološka nalazišta (mahom u Europi) gdje su pronađene sićušne sjemenke stare više tisuća godina. A ako je vjerovati brojnim narodnim predajama, priče o kupinama mogle bi se protegnuti do tajanstvenih vremenskih dubina prije svakog sjećanja. Priča kaže kako je anđeo Mihael u konačnici Nebeskog rata porazio Lucifera i bacio ga na Zemlju, gdje je ovaj pao na trnoviti grm kupine koja mu je zadala i posljednji "zemaljski" udarac. Kupinu je Lucifer (koji je od toga dana đavao) prokleo, no nije joj mogao nauditi. Ipak, kaže priča, od tada kupinu nije dobro jesti nakon 29. rujna – dana posvećenom Sv. Mihaelu.
Do Miholja, dakle, uživajte u svježim modrim plodovima, ali i bez imalo straha tijekom cijele godine sladite se finim proizvodima od kupina – od pekmeza, sokova, do vina. Osim toga, valja znati da kupina ne gubi svoja nutritivna (i ljekovita) svojstva ni kada je zamrznuta, poručuju organizatori Zelenog četvrtka na glavnoj tržnici.
Svake je godine jedan srpanjski četvrtak posvećen toj crnoj voćnoj kraljici, pa će i 19. srpnja biti ponovljena već dobro znana lekcija: tamna modra boja znak je snažnog antioksidativnog kapaciteta, što znači visoku zaštitu našega zdravlja. Kupina je niskokalorična hrana bogata vitaminima, a specifična je po sadržaju određenih bioaktivnih tvari za koje je dokazano da imaju anti-age učinak, djeluju protuupalno, pomažu kod umora i stresa, a kupina se smatra i izvrsnom hranom za mozak. No, sve bi to bile samo priče u koje možemo i ne moramo vjerovati, da kupina nema i neodoljiv okus, što će i ovaj Zeleni četvrtak dokazati Marica Završki iz istoimenog OPG-a. I.R.G.
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike