Svijet
PRVI SUSRET NOVINARA S "VEPRIĆIMA"

Spašeni dječaci: Devet dana nismo ništa jeli, pili smo kišnicu i molili se
Objavljeno 19. srpnja, 2018.

Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener spašeni tijekom opasne međunarodne operacije iz tajlandske špilje, u srijedu su na konferenciji za novinare opisali kako su "čudesno" pronađeni. U špilji su proveli više od dva tjedna, a akcija spašavanja trajala je devet dana.


Dječaci su pred novinare stigli odjeveni u dresove svog kluba "Veprići", opušteni i sretni, u pratnji medicinskog tima klinike Chiang Rai u kojoj su zbrinuti nakon spašavanja.
"Odjednom smo čuli ljude koji razgovaraju", opisao je Adul Sam-In (14), koji se odazvao britanskim roniocima koji su ih pronašli nakon devet dana bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. "Moj mozak baš nije dobro radio nakon toliko dana bez hrane", dodao je i rekao kako je njihovo spašavanje bilo pravo čudo. Oni tijekom devet dana nisu ništa jeli, pili su samo kišnicu i molili se, ispričao je Pornchai Khamluan (15).
Jedina punoljetna osoba, njihov trener Ekkapol Chantawong (25), koji je nekoliko godina proveo u budističkom samostanu, rekao je kako su kopali u potrazi za izlazom iz špilje, misleći kako ne treba samo čekati pomoć vlasti, ali to je bilo uzalud.
Skupina od dvanaest članova nogometnog tima "Veprići" i njihov trener bili su blokirani u špilji od 23. lipnja, a posljednja skupina iz špilje je na sigurno izvučena 10. srpnja. Špilja Tham Luang jedna je od najvećih na Tajlandu. Britanski ronioci pronašli su ih četiri kilometra od ulaza u špilju na stjenovitoj uzvisini, okružene nabujalim vodama nakon monsunskih kiša.
Dječaci su novinarima rekli da su u nedjelju navečer gledali finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva i rekli da žele postati profesionalni nogometaši. Glasnogovornik tajlandske vlade Sunsern Kaewkumnerd objasnio je kako se nada da će nakon te konferencije za novinare dječacima biti omogućen povratak u normalan život i da ih mediji neće gnjaviti.
Djeca su dan ranije nego što je to bilo predviđeno izišla iz bolnice gdje su proveli tjedan dana. Do sada su bili zaštićeni od intenzivnog medijskog interesa za njihovu pustolovinu. Iz cijelog svijeta u Tajland je zbog njih došlo više od tisuću novinara, a pratili su ih i tvitovi Donalda Trumpa i nogometnih zvijezda. Tajlandske vlasti organizirale su konferenciju za novinare kako bi objedinile sva novinarska pitanja da bi se djeca što prije vratila uobičajenom ritmu i životu. Psihijatri su pregledali pitanja koja nisu smjela sadržavati traumatizirajući kontekst.
Dječaci su izjavili da svi znaju plivati, nisu objasnili zašto su otišli u špilju, ali tvrde da tamo nisu išli slaviti rođendan jednoga od njih, Pheeraphata, koji je 23. lipnja imao 16. rođendan. Televizija je izravno prenosila konferenciju za novinare nazvanu "Veprići se vraćaju kući". Dječaci su u srijedu izrazili i sućut obitelji tajlandskog ronioca koji je umro tijekom operacije spašavanja.
Osnivač Tesle Elon Musk ispričao se britanskom spasiocu Vernu Unsworthu zbog izjave da je "pedo guy", koja je uslijedila nakon spašavanja tajlandskih dječaka iz potopljene pećine. "Njegovo ponašanje prema meni ne opravdava moje ponašanje prema njemu. Zbog toga se ispričavam gospodinu Unsworthu i kompanijama koje predstavljam kao čelnik", napisao je Musk na Twitteru. "Ovo je moja pogreška, samo moja", dodao je tehnološki magnat.
Unsworth, koji je imao vodeću ulogu u akciji spašavanja, rekao je u utorak kako su mu se javili američki i britanski odvjetnici s kojima razgovara o pravnim koracima protiv Muska. Tajlandski i međunarodni spasioci izbavili su prošloga tjedna dječake i njihova trenera, no nisu prihvatili Muskov prijedlog da ih izvuku pomoću njegove sofisticirane podmornice. Unsworth je Muskovu ponudu nazvao samopromocijom i ustvrdio da spašavanje podmornicom ne bi funkcioniralo. Musk mu je uzvratio na Twitteru i Unswortha nazvao pedofilom koristeći izraz "pedo guy". Tajlandska policija potvrdila je da protiv Britanca nije podignuta nikakva kaznena prijava ni optužnica.
Dijana Pavlović/H
Dječaci su u nedjelju navečer gledali finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva.
Najčitanije iz rubrike