Mozaik
U ZAGREBU POČELA 52. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA

Osnovna tema programa su baština i migracije
Objavljeno 19. srpnja, 2018.

Ovogodišnja 52. Međunarodna smotra folklora "Baština i migracije" održava se od 18. do 22. srpnja pod umjetničkim ravnanjem Tvrtka Zebeca.


U programu su smotre folklora potvrđivanje vrijednosti nacionalne kulture koju čine zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje uz tradicijsko rukotvorstvo i umijeća te vrijednosti kultura diljem svijeta, rekao je Zebec dodavši kako su baština i migracije osnovna tema ovogodišnje smotre. Istaknuo je kako će ove godine nastupiti folklorna društva i pojedinci koji predstavljaju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva te desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura. Osnovni festivalski program, naglasio je, trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe i crkvenoga pučkog pjevanja. Svečana priredba uz televizijski prijenos bit će na Gradecu u petak, 20. srpnja, gdje će se održavati programi, napomenuo je dodavši kako će posljednji dan, 22. srpnja, biti mimohod sudionika smotre od Zrinjevca do Trga bana Jelačića s prelaskom sudionika preko pozornice. Na toj će pozornici i obližnjim gradskim trgovima, istaknuo je, nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje. Uz te dvije glavne festivalske scene planirana je i izložba u Etnografskom muzeju i Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji KUC-a Travno, rekao je Zebec dodavši kako će tijekom festivalskoga programa biti organizirano niz radionica te mogućnosti bliskog susreta publike s izvođačima. Osim na gradskim pozornicama, skupine će nastupati izvan grada – u dvorcu Erdödy u Kerestincu u Svetoj Nedelji, na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću te na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji. Istaknuo je kako se temom baštine i migracija namjerava okupiti skupine koje izvode folklornu tradiciju staroga zavičaja neovisno o razdoblju u kojemu su ga napustile.
Sele se skupine i pojedinci koji u mjestima naseljenja stvaraju novi dom, a ujedno svojim aktivnostima potiču stvaralaštvo kojim promoviraju kulturnu baštinu zemlje iz koje su se doselili, napomenuo je dodavši kako je s jedne strane tako poznat irski ples u Hrvatskoj, a s druge pak strane tu su i primjeri hrvatskih iseljenika koji su se uspješno uklopili u život svojih novih domovina. U program smotre uključene su i skupine Hrvata iz iseljeništva te će biti prikazani i elementi kulture koji su zahvaljujući migracijama svojih nositelja također putovali i zadržali se na određenom prostoru te su s vremenom prihvaćeni. Program smotre ostvaren je u suradnji s etnografskim muzejima u Zagrebu, Splitu i Pazinu, Galerijom Klovićevi dvori, Hrvatskom maticom iseljenika, Državnim uredom za Hrvate izvan RH, Maticom hrvatskom, Muzičkom akademijom, Institutom za etnologiju i folkloristiku i Mađarskim institutom u Zagrebu, kao i veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva, a popratni programi održavat će se u gradskim prostorima poput Kulturnog centra Travno i Zagrebačkog plesnog centra. Ravnateljica Etnografskoga muzeja Goranka Horjan podsjetila je na izložbu "Baština i migracije - Tragovima zavičaja, koracima nezaborava" koja se do kraja tjedna može razgledati u Etnografskom muzeju. Stručni savjetnik međunarodne smotre folklora Vidoslav Bagur najavio je na Trgu bana Jelačića održavanje Mariachi koncerta uz nastupe El Comba i Los Caballerosa, ali i plesne radionice na Gornjem gradu. Prema riječima suradnika u programu Međunarodne smotre folklora Joška Ćalete, pripremljen je i koncert etnoglazbe "Ethno na putu u Hrvatskoj" te koncert crkvenoga pučkog pjevanja - pučka korizmena pjevana baština i pobožnosti Like i Gacke. Hina
Tanja Kvorka
Izložbu "Baština i migracije - Tragovima zavičaja, koracima nezaborava" može se razgledati u Etnografskom muzeju
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa