Dome slatki dome
FUNKCIONALNO OPREMANJE

Atraktivne ljetne kuhinje
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Ljetne su kuhinje najčešće povezane s terasama ili drugim objektima

Ljetne se kuhinje i kuhinje za apartmane ne koriste učestalo poput kuhinja u stambenom, tj. životnom prostoru. S obzirom na sezonsku uporabu, izuzetno je važno da su praktične za održavanje.



Arhitektonske vrijednosti

Ljetne su kuhinje najčešće smještene u odvojenom dvorišnom objektu ili su povezane s vanjskim terasama poluotvorenog tipa, tako da su prijelazna zona interijera i eksterijera. Takva su rješenja ljetnih kuhinja vrlo atraktivana, integrirana s vanjskom blagovaonicom, tako da tvore idealnu zonu za okupljanje obitelji i prijatelja te istovremeno uživanje na otvorenom. Ljetne su kuhinje često u ambijentalnim izvedbama, tj. prilagođene stilu podneblja u kojemu se nalaze. Ako su prostorno velike, poželjno je smjestiti potrebne uređaje, poput štednjaka i hladnjaka, u što većim dimenzijama, a u blizini može biti postavljen roštilj ili krušna peć, koja će imati funkcionalnu, ali i bitnu dekorativnu ulogu.

Odabir uređaja

Kuhinje u apartmanima najčešće zauzimaju vrlo malu prostornu površinu, stoga je ponekad doista teško organizirati radne procese i smjestiti sve nužne uređaje, a da se ne zadire u prostor ostalih sadržaja apartmana.Obvezni elementi i uređaji opreme kuhinja u apartmanima su: praonik (preporučljivo s jednim koritom), ploča za kuhanje (plinska ili električna) s napom, hladnjak, elementi za pohranu namirnica i posuđa te dovoljno velika radna ploha. Ako su dimenzije kuhinje doista nedovoljne za zadovoljavanje svih zahtjeva, potrebno je odabrati ploču za kuhanje s dva kola te tako dimenziju sa 60 cm smanjiti na 30 cm, ugraditi ili postaviti hladnjak manjih dimenzija, tako da se prostor iznad njega može iskoristiti za kuhinjske elemente, izostaviti radnu plohu te koristiti stol za blagovanje u neposrednoj blizini za istu svrhu..

Pravim odabirom kuhinje olakšat ćete pripremu hrane i održavanje, a dane odmora provest ćete uz vrsne kulinarske specijalitete kućne radinosti kada god poželite!
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Jednostavno održavanje
Podovi apartmanskih i ljetnih kuhinja trebaju biti popločeni keramičkim pločicama ili kamenom, kako bi bili što jednostavniji za čišćenje i održavanje. Postavljanje istih pod kutom od 45 stupnjeva dinamizirat će podnu površinu, a kombinacija dviju boja dodatno će ju naglasiti. Pod kuhinje treba biti usklađen s ostalom vrstom poda ako je povezana s blagovaonicom ili drugom prostorijom.
Ljetne kuhinje poluotvorenog tipa mogu imati vrlo naglašene podove od opeke ili prirodnog, lomljenog kamena
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike