Dome slatki dome
BIOPOVRTNJAK - ZAŠTITA OD NAMETNIKA I BOLESTI

Kopriva, neven, ljupčac štite druge povrtnice
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
U ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem

Zaštita od nametnika i bolesti prirodnim putem nije uvijek toliko brza i efikasna kao kemijsko tretiranje, ali za čovjeka, prirodu i životinje definitivno je manje opasna.


Zasadili ste svoj biopovrtnjak, sve su biljke dobro niknule i napreduju, ali pojavili su se problemi – bolesti i nametnici. Želite zdrave biljke i bogat urod, a pritom ih ne želite tretirati štetnim kemijskim sredstvima. Razbijate glavu misleći kako zaštititi biljke prirodnim putem. Vaše biljke možete zaštititi i izliječiti biološkim sredstvima zaštite! Naime, moramo biti svjesni činjenice da kemijska sredstva zagađuju okoliš, površinske i podzemne vode te imaju vrlo štetan utjecaj kako na čovjeka tako i na cjelokupan biljni i životinjski svijet. Korištenjem kemijskih sredstava prekidamo prirodni lanac i miješamo se u zakone prirode. Biljci šaljemo poruku da se ne mora boriti sama, već ćemo to mi učiniti za nju. Nakon nekog vremena biljka se predaje i prestaje sama boriti, a mi smo prisiljeni koristiti kemijske preparate ako želimo imati bilo kakav urod.
U ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem, biljke prskamo biljnim pripravcima, a zaraženo bilje redovito odstranjujemo. Tako biljka postaje zdravija, otpornija i spremna dati zdrav plod. U borbi protiv nametnika može pomoći prirodni suživot između nekih biljaka - ako ih posadite jednu blizu druge, povećava se njihova snaga i urod te se one bolje štite. Na primjer, sadnja mrkve uz luk štiti biljke od lukove/mrkvine muhe, a zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica. Kako biljke imaju ljekovito djelovanje na ljudsko zdravlje, jednako tako mogu pozitivno utjecati i jedna na drugu.
Višegodišnja istraživanja pokazala su da postoje tri grupe biljaka koje možete koristiti za zaštitu vašeg vrta:
*Biljke koje ubrzavaju rast, obogaćuju i gnoje tlo: kopriva, gavez, sjeme i cvijet komorača, volovski jezik, mladice i lišće rajčice, lišće cikle.
*Biljke koje djeluju protiv nametnika: kopriva, hrastov list skupljen ujesen, list rabarbare, vratić, neven, list bazge, ljupčac, pelin, kamilica i sve biljke koje sadrže mnogo tanina (hrastova kora, orahovo lišće…).
*Biljke koje sprječavaju bolesti: preslica, brezov list skupljen u jesen, paprat, orlovska paprat, češnjak, poriluk, luk.
Sve navedene biljke možete koristiti svježe ili osušene. Berite ih neposredno prije cvatnje na sunčanim mjestima i po sunčanom vremenu. Usitnite ih i sušite na čistom, provjetrenom i sjenovitom mjestu. Najbolje ih je prostrijeti u tankom sloju na pocinčanu mrežu i povremeno ih okretati. Osušene biljke čuvajte u platnenim vrećama ili u drvenim sanducima.
Temelj za zdravu i otpornu biljku je zdravo tlo iz kojeg raste i iz kojeg uzima hranu. Dokazano je da na zdravom tlu raste manje korova. Ako u vašem vrtu ne vlada prirodna ravnoteža, mogu se pojaviti razni nametnici i bolesti. J.Kn.
Tekuće gnojivo od biljaka
Koristite biljke iz prve grupe kao tekuće gnojivo da biste aktivirali život u tlu. Biljke usitnite i stavite ih u drvene ili glinene posude, može i plastične, ali nikako metalne. Napunite posudu do pola i nalijte do vrha kišnicu ili vodu iz rijeke ili jezera. Voda iz vodovoda zbog prisutnosti klora nije dobra. Posude stavite na sunce, pokrijte ih mrežicom ili daščicama te dvaput dnevno promiješajte. Kada se tekućina počne pjeniti, ubacite šaku kamenog brašna (na 10 litara vode) da spriječite neugodne mirise. Nakon 3-4 sunčana dana, gnojnica je gotova (kad se više ne pjeni). Koristite je za zalijevanje tla oko biljaka razrijeđenu 1:10 za lisnato ili 1:2 za plodovito povrće.

Biljke iz druge grupe usitnite i namačite u kišnici 1-3 dana, procijedite i njima prskajte povrće. Ovaj pripravak trebate primijeniti prije nego što započne fermentacija, znači prije negoli se na površini pojavi pjena.

Biljke iz treće grupe 24 sata namačite u kišnici, a zatim u istoj vodi kuhajte 30 minuta. Ostavite pokriveno da se ohladi, procijedite i prskajte po biljkama.
Zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike