Novosti
POZITIVNI EFEKTI SPORTSKOG USPJEHA

Prepoznavanje vrijednosti na kojima se može graditi uspjeh
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Policija nakon dočeka u Zagrebu zahvalila građanima na razumijevanju i suradnji

Iako su reprezentativci Hrvatske sjajnim nastupima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izazvali nezapamćenu euforiju, koja je dosegnula vrhunac nastupom naše izabrane vrste u finalu i osvajanjem srebrnog odličja, čime su Vatreni ostvarili najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, po reakcijama građana i medija, kako domaćih tako i stranih, možemo zaključiti kako mnogi nisu niti slutili kolike će razmjere imati svečani doček naših nogometaša u Zagrebu.


Vatrene je prema procjeni policije dočekalo čak pola milijuna ljudi, što je više od deset posto ukupnog stanovništva Hrvatske. Većina ih se okupila na trasi od zagrebačke zračne luke do središnjeg gradskog trga, gdje je izbornika Zlatka Dalića i njegove izabranike, nakon gotovo šest sati puta kroz razdragano mnoštvo, dočekalo oko 110.000 navijača, pristiglih iz cijele Hrvatske, kao i i inozemstva.
Uzimajući u obzir sve navedeno, kao i naklonost svjetske javnosti koju smo čitavo vrijeme uživali, postavlja se pitanje može li Hrvatska pozitivnu energiju koju je izazvao ovaj sportski uspjeh iskoristiti kako bi zaustavila negativne trendove i na krilima probuđenog nacionalnog zanosa krenula uzlaznom putanjom i na drugim poljima? Može li se uspjeh reprezentacije, koji je kao malo što do sada ujedinio Hrvatsku, reflektirati na opću društvenu situaciju, može li izazvati pozitivne promjene?
- Teško je predvidjeti do kraja, ali iz ovog bi se mogle izroditi tri stvari. Prva je ta da smo ovime dobili priliku da iziđemo iz stanja pesimizma u kojem se Hrvatska već godinama nalazi. Možda je ovo prilika za jedan preokret i korak prema optimističnijem odnosu prema budućnosti. Druga stvar koja bi se iz ovog mogla izroditi jest da se shvati da su profesionalizam i ustrajnost ključne vrijednosti na kojima se može graditi uspjeh. Kao treću posljedicu svega ovoga možemo očekivati da birači počnu postavljati neka druga pitanja i zahtjeve pred političare nego što je bilo slučaj do sada - poručio je sociolog Dragan Bagić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Dolazak viceprvaka svijeta protekao je u pozitivnoj atmosferi, objavila je u utorak zagrebačka policija, koja je pohvalila građane za srdačno ophođenje. To potvrđuje podatak prema kojem je tijekom cijelog osiguranja dočeka policija u službene prostorije zbog remećenja javnog reda i mira dovela samo pet osoba. Policijski službenici koji su osiguravali cjelokupnu trasu kretanja i središnji zagrebački trg zahvalili su građanima na razumijevanju i suradnji koja je bila vidljiva u međusobnom srdačnom ophođenju, pozitivnom skandiranju policijskim službenicima i fotografiranju s njima.
Zagrepčani i gosti poštovali su upute policijskih službenika, prepoznali njihov trud te im omogućili da zajedno s građanima časno dočekaju srebrnu hrvatsku nogometnu reprezentaciju i tako pridonijeli zajedničkom osjećaju sigurnosti i veselja, kažu u policiji. Doček viceprvaka svijeta Policijska uprava zagrebačka je u suradnji s organizatorom okupljanja i nadležnim gradskim službama osiguravala s više od 500 svojih pripadnika.
Ivan Alilović
NA VISINI ZADATKA
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je svim navijačima za dostojanstven, ali i emotivan doček hrvatskih nogometnih reprezentativaca, a nadležnim institucijama i službama na besprijekorno odrađenom poslu kako bi organizacija dočeka prošla u savršenom redu. Doček viceprvaka svijeta na ruti od zagrebačke Zračne luke Dr. Franjo Tuđman do Trga bana Josipa Jelačića bio je, ističe gradonačelnik, neponovljiv i veličanstven događaj. "Svi kao jedan izrazili smo poštovanje i zahvalu našim junacima iz Rusije”, ističe Milan Bandić. Naglašava da su "na visini zadatka” bili i Zagrepčani, kao i navijači iz cijele Hrvatske i dijaspore - "svojim dolaskom, iskazanim dostojanstvom i emocijama".
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

Najčitanije iz rubrike