Osijek
POSLA IMA, A NEMA TKO RADITI

Ponuda studentskih poslova
prvi put veća nego potražnja
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Nesrazmjer ponude i potražnje ne mora nužno biti samo negativan pokazatelj, jer se time studentski rad počeo više cijeniti

Poznato je kako Osijek već godinama nosi titulu savršenog studentskog grada, upravo zbog činjenice da se na sastavnicama Sveučilišta J.J. Strossmayera obrazuje čak 18.095 studenata. Oni kao značajan dio populacije aktivno sudjeluju i na tržištu rada, kojemu pristupaju posredstvom Studentskog servisa u STUCOS-u, gdje ih tijekom cijele godine očekuje širok raspon poslova kojima si mogu osigurati egzistenciju i daljnje obrazovanje. Stoga ni tijekom ljetnih mjeseci ponuda studentskih poslova u Osijeku ne jenjava, dapače, ove godine došlo je i do svojevrsnog poremećaja na tržištu rada.

- Prvi put se susrećemo s time da imamo više objavljenih oglasa, nego što je zainteresiranih studenata. Naime, broj studenata koji rade ostao je otprilike isti, ali poremećaj tržišta rada, posebno uzrokovan velikim odlaskom mladih radno sposobnih ljudi, doveo je do toga da studenti zamjenjuju radnu snagu na netipičnim poslovima, što do sada nije bio slučaj - objasnio je Tihomir Milinović, rukovoditelj osječkog Studentskog servisa, ističući kako su studenti danas traženi čak i u mesnoj industriji.
No, nesrazmjer ponude i potražnje ne mora nužno biti samo negativan pokazatelj, jer se time studentski rad počeo više cijeniti - što je posebno vidljivo u povećanjima cijene sata, koju su mnogi poslodavci podignuli za 30-40 % u posljednjih godinu dana. Naime, danas se rijetko na stranicama osječkog Studentskog servisa mogu pronaći poslovi kojima cijena sata ide ispod propisane minimalne netosatnice od 21 kunu, pa čak ima i onih iznad 25 kuna.
- Ukoliko nam se jave poslodavci koji studentima nude 15 ili 16 kuna za odrađeni sat, uvijek im sugeriramo povećanje satnice, jer znamo da će vrlo teško pronaći radnu snagu, a studentima će nekoliko kuna puno značiti - govori Milinović, navodeći kako su i ovoga ljeta studenti najtraženiji za rad u ugostiteljstvu, telekomunikacijama, poljoprivredi i turizmu na jadranskoj obali. Upravo je rad u turističkoj sezoni i ove godine posebno popularan među osječkim studentima, a poslodavci, po običaju, uvelike tragaju za konobarima, kuharima,servirima i sobarima, a u Studentskom servisu ističu kako je značajnijim razvojem elitnog turizma porasla i potražnja za vrtlarima, čistačima bazena i radnicima za održavanje sportskih terena. Naravno, posebno su traženi i animatori, kao i licencirani spasioci koji na plažama i bazenima duž Jadranskog mora mogu iznimno dobro zaraditi.
- S nestrpljenjem očekujemo stupanje na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova, jer će se uz znatnu zaštitu i povećanje prava studenata nama posrednicima osigurati zakonski regulirana obveza za bržim i efikasnijim pružanjem administrativne podrške, kako poslodavcima, tako i studentima - objašnjava rukovoditelj Milinović, naglašavajući da time može započeti i svojevrsna revolucija, odnosno modernizacija cjelokupnog sustava posredovanja, koji će tada svim stranama omogućavati rješavanje brojnih administrativnih pitanja elektronskim putem.
Naposljetku, treba naglasiti kako je protekle 2017. godine posredovanjem osječkog Studentskog servisa radilo oko 7500 studenata – neki su radili cijele godine, neki samo par dana, jedan ili više poslova. Dakle, gotovo je svaki drugi student osječkog Sveučilišta bio u kontaktu sa Studentskim servisom, a vjeruje se da će ta brojka krajem ove godine biti i premašena, jer je u prvih šest mjeseci 2018. preko 3500 studenata pronašlo posao u STUCOS-u, a tek se očekuje povratak isplaćenih ugovora s turističke sezone, kao i dolazak novih studenata u listopadu. Marko Mandić

NAPOKON BOLJA PONUDA STUDENTSKIH POSLOVA U POLJOPRIVREDI
Nakon dugogodišnje stagnacije, ponuda studentskih poslova u poljoprivredi napokon je ove sezone doživjela oporavak.

-U nekoliko navrata smo imali potražnju za velikim brojem studenata koji bi radili već poznat posao – branje metlica. Naime, poslodavac iz Baranje je jednom trebao 150 studenata za tjedan dana tog posla i unatoč težoj realizaciji, uspjeli smo im pronaći potrebnu radnu snagu- ističe rukovoditelj Studentskog servisa, podsjećajući kako njihove usluge posredovanja još od svibnja traže mnogi proizvođači voća i povrća iz cijele regije, naposljetku uspješno pronalazeći zainteresirane studente.
I BRUCOŠI MOGU RADITI
Budući studenti, odnosno sadašnji maturanti isto tako mogu raditi posredovanjem osječkog Studentskog servisa tako da dobiju privremeno članstvo u prijelaznom razdoblju. Jedino što trebaju učiniti kako bi dobili ugovor jest dogovoriti unaprijed sve uvjete s poslodavcem.
Protekle godine posredovanjem osječkog Studentskog servisa radilo oko 7500 studenata
Najčitanije iz rubrike