Osijek
RUGLO U STROSSMAYEROVOJ ULICI

Atraktivno zemljište zatrpano smećem, smrdi i obraslo u korov
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Napušteno, u korov obraslo i smećem zatrpano zemljište na raskrižju ulice Josipa Jurja Strossmayera i Kanižlićeve sve je veći trn u oku stanovnicima okolnih kuća. Tvrde, nakon što je u svibnju 2017. godine objavljeno kako je objekt na ovoj lokaciji prošao javnu dražbu, ali nitko na parceli nije pokosio vlat trave ili uklonio jedan komad smeća koje ovdje navlače skitnice. S ljetnim je mjesecima došao i nesnosan smrad.
Riječ je o velikoj parceli na kojoj se tek jednim dijelom nalazi ruševna kuća građena od prijesne cigle, točnije, od blata, koja je trenutno neuvjetna za stanovanje. U njoj se nalazi pet stambenih jedinica površine od 20 do 70 četvornih metara, koje je u travnju 2017. godine Republika Hrvatska stavila na dražbu, te čija se početna cijena kretala od 50 do 175 tisuća kuna. Nadmetanje je startalo po ukupnoj početnoj cijeni od tek 485.000 kuna, a u konačnici je zbroj svih pristiglih najviših i obvezujućih ponuda za svih pet stanova iznosio 584.471 kuna. Govorilo se tada kako je svih pet jedinica kupila lokalna građevinska tvrtka, najvjerojatnije radi izgradnje višekatnice s poslovnim prostorima i podzemnom garažom nalik na onu koja se nalazi na raskrižju Rokove i Ilirske ulice. Ili pak preprodaje zemljišta poznatom velikom trgovačkom lancu koji je u tom trenutku bio u potrazi za zemljištem na istoku grada na kojemu bi izgradio svoju drugu osječku poslovnicu. No, godinu dana kasnije, ispostavilo se, da se apsolutno ništa od toga nije dogodilo. Uvidom u zemljišne knjige utvrđeno je kako je Republika Hrvatska na spomenutoj javnoj dražbi prodala tek jednu od pet stambenih jedinica na ovoj parceli, i to onu najmanju, te da su ostale i dalje u vlasništvu države! I to unatoč tomu što su ponude date na dražbi bile obvezujuće te da je za stambene jedinice pristiglo više ponuda. Što se točno dogodilo u ovome slučaju čekamo odgovor od države još od veljače. U međuvremenu iz tvrtke DIVMAR d.o.o. koja je vlasnik stana od 20.26 četvornih metara na ovoj lokaciji kažu kako s obzirom na površinu koju ovdje posjeduju, za sada sa svojim udjelom ne planiraju ništa raditi.
No, bez obzira na to što zbog trenutnih okolnosti, očito, na ovoj atraktivnoj lokaciji građani ne mogu očekivati gradnju novih ili barem rušenje starih objekata, legitimno se postavlja pitanje – tko bi parcelu trebao održavati i zašto to ne čini? I. Solar
Riječ je o velikoj parceli na kojoj se tek jednim dijelom nalazi ruševna kuća građena od prijesne cigle
Najčitanije iz rubrike