Sport
ODJECI FINALA

Penal je podijelio svijet
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Ključni trenutak finala Svjetskog prvenstva u kojem je Francuska u Moskvi svladala Hrvatsku s 4:2 po mnogima je bio kazneni udarac nakon kojeg su "tricolori" poveli 2:1. Odluka argentinskog suca Nestora Pitane da nakon višeminutnog pregleda snimke dosudi igranje rukom Ivana Perišića za najstrožu kaznu podijelila je nogometni svijet, a mnogi smatraju kako je Argentinac teško oštetio Hrvatsku.
- Nema šanse da tako smiješna odluka odluči pobjednika finala. To nismo zaslužili nakon ovakvog turnira - bila je reakcija bivšeg kapetana engleske reprezentacije Alana Shearera odmah nakon što je dosuđena najstroža kazna.
- Kada sudac nije siguran u svoju odluku, onda ne bi trebao dosuditi kazneni udarac. To je bila pogrešna odluka - oglasio se i bivši njemački napadač i izbornik Jürgen Klinsmann. Njegov sunarodnjak, bivši sudac Thorsten Kinhoefer smatra kako je sve bilo po propisu.
- Bilo je igranje rukom i jedanaesterac je ispravno dosuđen.
Bivši španjolski sudac Andujar Oliver procjenjuje kako igranje rukom nije sporno, ali isto tako da Perišić u tome nije imao namjeru.
- Igranje rukom bilo je očito, ali isto tako i nenamjerno - tvrdi Oliver.
Sports Ilustrated tvrdi da su Francuzi došli do naslova uz obilatu pomoć VAR-a. - Perišićeva ruka bila je u najnormalnijem mogućem položaju, nije igrao namjerno rukom nego ga je lopta pogodila nakon što je Matuidi promašio. A sudac Pitana ipak je dosudio penal. Ako je tako, onda bi svatko od igrača u šesnaestercu ekipe koja se brani morao cijelo vrijeme igrati s rukama iza leđa jer i bez namjere može skriviti kazneni udarac. Pitana bi vjerojatno svirao kazneni udarac i Urugvajcu Hectoru Castru, koji je igrao SP 1930. godine jednoruk jer je drugu izgubio nesretnim slučajem u djetinjstvu, tvrdi Sports Ilustrated. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike