Novosti
SVE LAKŠE DO DOKUMENATA

Broj e-građana u dvije je godine udvostručen
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Osječka županija je s 32.224 korisnika na petom mjestu po brojnosti

Početkom srpnja Ministarstvo uprave započelo je kampanju pod nazivom "Postani i ti e-građanin" koja za cilj ima upoznati građane s brojnim uslugama koje nudi sustav te načinom njihova korištenja. Istovremeno, javnosti su prezentirani i impresivni podatci o korisnicima sustava čiji se broj u protekle dvije godine u svim županijima drastično povećao. Trenutno sustav koristi 657.940 građana, a 2016. bilo ih je dvostruko manje – 296.967.


Prema statistici Ministarstva, najveći broj korisnika sustava e-građanin ima, očekivano, Zagreb, i to njih 177.271 u odnosu na 94.155 koliko ih je bilježio 2016. godine, što predstavlja rast broja korisnika usluga od 88 posto. Grad Zagreb s međusobno sličnom statistikom slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Splitsko-dalmatinska trenutno broji 46.037 korisnika u odnosu na 23.314 koliko ih je imala 2016., a Primorsko-goranska 45.160 u odnosu na tadašnjih 24.704. Na četvrtom je mjestu Zagrebačka županija koja u 2018. u odnosu na dvije godine ranije bilježi rast broja korisnika za 98 posto, te trenutno ima 39.840 korisnika. Na petom se mjestu nalazi Osječko-baranjska županija u kojoj sustav e-građanin trenutno koristi 32.224 osobe, u odnosu na 17.072 koliko ih je bilo 2016., što predstavlja porast od 89 posto u dvogodišnjem razdoblju.
Porast broja korisnika sustava i ne čudi s obzirom na to da je popis usluga koje se uz pomoć njega mogu dobiti iz udobnosti vlastitog doma, bez čekanja u redovima, sve duži. Tako trenutno e-građani uz pomoć nekoliko klikova mogu dobiti domovnicu, rodni list, izvadak iz matice rođenih, vjenčani list, potvrdu o životnom partnerstvu, izvadak iz zemljišnih knjiga ili katastra, potvrdu o stažu (e-radna knjižica), potvrda o korištenju sustava socijalne skrbi te zatražiti izdavanje vozačke dozvole ili putovnice, provjeriti uplaćuje li vam poslodavac sredstva u II. stup mirovinskog fonda ili pak prijaviti rođenje djeteta putem usluge e-novorođenče. Uz pomoć sustava e-građanin mogu se vidjeti ocjene djeteta u školi, ali i uspostaviti kvalitetna komunikacija s poreznom upravom - predati zahtjev za neku od usluga, napraviti izmjenu u svojoj poreznoj kartici, provjeriti svoj jedinstveni obrazac poreza, prireza i doprinosa, pregledati ukupne primitke, obračunate doprinose i poreze.
Iz Ministarstva uprave poručuju kako je sustav e-građani uspostavljen je radi modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga. Sve veći rast broja korisnika može zahvaliti činjenici da je relativno jednostavan za korištenje prosječnom, informatički pismenom građaninu RH.
"Sustav pored Središnjeg državnog portala koji predstavlja javni dio sustava, čine i Osobni korisnički pretinac i Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Te komponente omogućavaju sigurnu i naprednu elektroničku komunikaciju s javnim sektorom", poručuju iz Ministarstva.
Ivana Solar
NAJVEĆI RAST BROJA KORISNIKA U LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI
U lipnju 2018. u Ličkoj-senjskoj županiji zabilježeno je 3768 korisnika sustava e-građanin, a u lipnju 2016. ih je bilo 1682, što predstavlja rast broja korisnika od čak 124 posto. Na drugom mjestu, prema rastu broja korisnika je Zadarska županija, koja trenutno bilježi 16.901 e-građanina, a kojih je 2016. godine bilo 7854 što je rast od 115 posto. S rastom od 103 posto u dvogodišnjem razdoblju na trećem mjestu ove ljestvice nalazi se Krapinsko-zagorska županija koja trenutno ima 15.458 korisnika sustava, a koja je 2016. godine imala njih 7609. "Ako imate,elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) korisnik ste internet bankarstva pojedinih banaka, elektroničkih servisa, student, djelatnik visokog učilišta ili djelatnik u zdravstvu već posjedujete vjerodajnicu," podsjeća Ministarstvo uprave.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike