Novosti
SLOVENSKI TRGOVCI IMAJU NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Trgovine zatvorene za praznike
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Svi zaposleni u trgovinskoj djelatnosti u Sloveniji koji rade s kupcima od rujna će smjeti raditi samo 20 nedjelja godišnje, ali ne više od dvije mjesečno, a imat će pravo i na dodatak za rad nedjeljom od najmanje 5,40 eura na sat bruto, čime će im rad nedjeljom biti praktično plaćen dvostruko više nego sada, prema granskom kolektivnom ugovoru koji su u ponedjeljak potpisali sindikati zaposlenih u trgovini te udruge poslodavaca. Ugovor takođe predviđa da će sve trgovine, osim onih na benzinskim crpkama i sličnih, biti zatvorene na sve državne praznike koji su i za ostale zaposlene slobodan dan.
Glavni tajnik trgovinskog sindikata Ladi Rožič najavio je i da će se prema novom kolektivnom ugovoru s početkom iduće godine povećati i najniže osnovne plaće u trgovini, većini za približno 10 posto.
Uz to, dogovoreno je da se plaće trgovaca i trgovkinja u najnižem tarifnom razredu ubuduće usklađuju s rastom životnih troškova, ali najviše do dva posto godišnje. Novi granski kolektivni ugovor odnosi se na oko 88 tisuća zaposlenih od gotovo 110 tisuća, koliko ih je u toj djelatnosti. H
Možda ste propustili...