Regija
24. PETRIJEVAČKE ŽETVENE SVEČANOSTI

I žetva u znaku ponosa zbog uspjeha Vatrenih
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Tradicionalni svečani mimohod i etnoizložba na otvorenom zbog utakmice su otkazani

Kako bi zaboravu otrgnuli stare običaje i zanate Petrijevaca i Šokadije, a mladima pokazali neprocjenjivo bogatstvo narodnih nošnji, pjesme i plesova i usadili im ljubav prema njima, u Petrijevcima se već pune 24 godine održava folklorno-tradicijska manifestacija Petrijevačke žetvene svečanosti.


I ove je godine ova manifestacija pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci i u izvedbi brojnih sudionika iz Hrvatske i susjednih država okupila zavidan broj posjetitelja unatoč činjenici što se njezin središnji dio poklopio s odigravanjem finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske, za koju su u znak potpore Vatrenima Petrijevčani ispred zgrade Općine izradili goleme skulpture od slame i ukrasili ih, čime drugim nego - "kockicama".
Program je počeo u petak nastupom Vokalnog sastava Mursella Petrijevci te izložbama - izložbom fotografija "Obiteljski vremeplov", izložbom Eko-etno udruge "Zlatne ruke", učeničkih radova o temi žetve, kao i nastupom Dramske sekcije Satnica i domjenkom sa starinskim jelima i kolačima. Na maloj pozornici u večernjim satima nastupio je TS Žeteoci iz Tenje.
Drugi dan svečanosti, u subotu, Petrijevčani su pratili nastupe Puhačkog orkestra DVD-a Petrijevci, Pjevačke sekcije Matice umirovljenika Petrijevci, KUD-a "Nikola Šubić Zrinski" Petrijevci, petrijevačkog Vokalnog sastava Mursella, Muške pjevačke skupine Satničani iz Satnice te Tamburaškog sastava "Cure iz centra" iz Koprivnice, koje su bile zadužene i za zabavni dio večeri.
Nedjelja je tradicionalno počela svetom misom s prinošenjem darova u župnoj crkvi svetog Petra, no kako je i u Petrijevcima ovaj dan bio prije svega u znaku navijanja za hrvatsku "repku", organizatori su već ranije najavili kako se tradicionalni svečani mimohod i etnoizložba na otvorenom u ulicama Matije Gupca i Mlinskoj otkazuju, a da se program nakon završetka utakmice nastavlja prikazom žetve/kosidbe na njivi iza ljetne pozornice. Nakon toga uslijedili su nastupi KUD-ova iz Subotice (Srbija), Tenje, Satnice Đakovačke, Bizovca, Novog Sela - Balegovac (BiH) te Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića i TS-a Garavi. Titulom Kraljice žetve okrunjena je Marina Peić Tukuljac iz Subotice.


Lidija Aničić
Titulom Kraljice žetve okrunjena je Marina Peić Tukuljac iz Subotice
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike