Osijek
OPĆINA BILJE OBILJEŽAVA SVOJ DAN

Cickaj: Djeca i mladež naš su prioritet, činimo sve da zadržimo mlade obitelji
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Općina ulaže u vrtiće i produženi boravak te daje stipendije srednjoškolcima i studentima

Vezani članci

JESTE LI ZNALI...

Zanimljivosti o Bilju

Djeca i mladi u fokusu su većine planova daljnjeg razvoja općine Bilje. U povodu dana te općine u neposrednom susjedstvu Osijeka s načelnikom Željkom Cickajem prošli smo kroz "životne" i "projektne" aktualnosti ove perspektivne općine, jedne od turističkih perjanica Osječko-baranjske županije. A razgovor načelnik počinje upravo naglašavajući skrb o djeci i mladim obiteljima.


- Kad govorimo o predškolskoj dobi, tu imamo nekoliko segmenta. Prvo, imamo jedan od najjeftinijih vrtića s najboljom kvalitetom usluge te subvencioniran boravak djece u vrtićima. Uz to neprestano radimo na obnavljanu predškolskih objekata. U segmentu osnovne škole imamo produženi boravak za prva četiri razreda, jedina smo jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji koja to nudi, a Općina snosi troškove plaća dviju djelatnica. Osnovcima subvencioniramo trošak ljetovanja u našem odmaralištu u Dramlju uz plaćeni prijevoz. Srednjoškolcima subvencioniramo prijevoz do škole, a valja istaknuti kako smo im ove školske godine podijelili čak 30 stipendija. Također, svi studenti prve godine s područja naše općine imaju osiguranu stipendiju, a pravo na nju zadržavaju do kraja studija ako redovito polažu godinu za godinom. Tako ove godine imamo 96 stipendija u rasponu između 400 i 800 kuna. Nismo uveli obvezu vraćanja sredstava ako student odustane, jer mislim da bi na taj način bili kažnjeni roditelji. Među srednjoškolcima uz odlične nagrađujemo i vrlo dobre učenike, te one koji kroz dodatne aktivnosti postignu dostatan broj bodova. Naravno, uvijek može bolje, ali uspoređivali smo se s najbogatijim općinama u državi i mislim da ne zaostajemo za njima po svemu onome što nudimo djeci i mladim obiteljima - ponosan je Cickaj.

Spomen-obilježje

Razgovor nastavlja listom projekta koji se realiziraju na području općine. Mnogo ih je u fazi "gotovosti", među njima je velik broj onih koji se financiraju sredstvima izvan općinskog proračuna. Dva su EU projekta koji su u fazi provedbe - u prvom je riječ o edukativnoj stazi šumskog bilja, projektu koji se radi u suradnji s udrugom s područja općine, "Srce Slavonije i Baranje". Riječ je o tzv. Pump Track rekreacijskoj stazi, ali uz nju, za Cickaja još važnije, uređuje se i područje koje do sada nije bilo eksploatirano. Uređuje se, naime, biciklistička staza, postavljaju sprave za vježbanje, sjenice i sva ostala komunalna oprema za odmor i rekreaciju.
- S udrugom Zeleni Osijek, pak, realiziramo projekt Zelena Baranja, u okviru čega nabavljamo opremu za ugostiteljstvo i turizam za naše manifestacije. To je šator od 400 četvornih metara s podnicom te natkrivena pozornica, uz to raspisali smo nabavu za određeni broj štandova. Budući imamo velik broj svojih priredbi, ovom ćemo nabavom našim izlagačima omogućiti kvalitetnije izlaganje proizvoda. Uz ovaj projekt ide i pokrivanje Wi-Fi signalom cijele općine. Radimo i na postavljanju led art instalacija, bit će ih sedam, kroz koje ćemo nastojati pokazati što je općina Bilje. Ukupna je vrijednost projekata više od pet milijuna kuna, s tim da se dio projekata odnosi na udrugu Zeleni Osijek koja u Zlatnoj Gredi realizira drugi dio tog projekta. U sve je ovo uključen i partner iz Mađarske - kaže Cickaj.
U dijelu komunalne infrastrukture u Bilju u tijeku je javna nabava za rekonstrukciju Mažuranićeve ulice vrijedna 2,5 milijuna kuna, pri čemu su ta sredstva osigurana prijavom na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Može se očekivati kako će radovi biti završeni ove godine. Izrađen je plan gospodarenja otpadom, što je bio preduvjet da Općina Bilje može aplicirati na natječaj resornog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša, za izgradnju reciklažnog dvorišta čija je vrijednost viša od četiri milijuna kuna. Ministarstvu demografije prijavili su projekt gradnje dječjeg igrališta u vrtiću u Lugu, vrijednost je te investicije oko 150 tisuća kuna.
- Tu je i realizacija spomen-obilježja. Do sada, naime, nismo imali jedinstveno spomen-obilježlje svim palim braniteljima iz općine Bilje. Stoga smo se odlučili da veliki kameni križ koji smo dobili na dar 2004. godine od prijateljske općine Palača postavimo u Park hrvatskih branitelja i uredimo cijeli taj prostor. U suradnji s Koordinacijom udruga branitelja OBŽ-a taj smo projekt prijavili u Ministarstvo branitelja, pa se nadam kako ćemo osigurati dio sredstava - nabraja Cickaj.
Dalje naglašava kako su ishodili građevinsku dozvolu za pješački most u Kopačevu, koji će centar mjesta povezati s drugom obalom. Izabrali su izvođača za završetak vodovodne mreže u Lugu i nadaju se da će u idućih 30 dana i taj dio radova biti okončan.
- Kad je o poljoprivredi riječ, što je, uz turizam, najvažnija grana općinskog gospodarstva, lani je nakon raspisanih javnih poziva OPG-ovima i poljoprivrednim proizvođačima podijeljeno više od 300 tisuća kuna nepovratnih sredstava za njihove projekte i potrebe. U tijeku je izrada karte studije optimalne namjene zemljišta za uzgoj začinske paprike na području općine Bilje. Također želim istaknuti kako je kroz javne radove zaposleno 55 osoba, nabraja Cickaj. Kroz program "Zaželi" općina je uz partnerstvo s Udruženjem Baranja iz Luga na dvije godine uposlila 17 žena. Vrijednost projekta je 4,3 milijuna kuna. Nastavno, ovaj puta kao nositelj projekta, Općina zapošljava još 20 žena, projekt je vrijedan 3,9 milijuna kuna, prošao je administrativnu provjeru i očekuje se dodjela sredstava.
Dječji vrtići

No nije ni ovdje sve idealno, ima se općinski načelnik na što i potužiti.
- Sustav kanalizacijske mreže Kopačevo i spojni cjevovod s Biljem, nažalost, još uvijek nije završen. Rok je produžen do 30. rujna i bio bih sretan kada bih mogao reći da sam zadovoljan kako su radovi tekli i odnosom Hrvatskih voda i nositelja investicije, Vodoopskrbe Darda, prema Općini Bilje kao suinvestitoru, ali nažalost tomu nije tako. Sve one pogreške i nedostatke koje smo uočili kroz izradnju sustava kanalizacije u Bilju preslikale su se i na ovu investiciju. Zadovoljan sam investicijom kao takvom, vrijedna je oko 19 milijuna kuna, otvoren je Cickaj.
Ističe i kako su se prijavili na natječaj radi obnove domova kulture u Vardarcu i Kopačevu, ali ni jedan nije prošao uz objašnjenje kako nisu dostavili svu dokumentaciju.
- A doista smo dostavili sve što je potrebno i uložili smo prigovor da nam se kaže zašto nismo prošli - ne odustaje načelnik. Tišti ga i odbijenica za projekt gradnje dječjeg vrtića u Kopačevu. U općini postoje četiri vrtića, novi u Bilju, potom u Vardarcu (koji su vlastitim sredstvima obnovili), isto je tako i u Lugu, gdje opremaju vrtić, a prijavili su i projekt izgradnje dječjeg igrališta.
- Ostalo je, dakle, otvoreno pitanje Kopačeva. Ondje, naime, djeluje vrtić u okviru škole, što je neadekvatan prostor. Napravili smo projektnu dokumentaciju, izradili projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna i prijavili ga lani na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi. No sa žaljenjem moram reći da, iako se na svim razinama puno govori o demografiji, o potrebi zadržavanja mladih obitelji u Hrvatskoj, taj projekt nije prepoznat (osmi ispod crte, nap. Cickaj) iako je imao isti broj bodova kao i drugih 35 projekata koji su dobili sredstva. A prema mojim saznanjima, u tom je natječaju odobreno više od 20 milijuna kuna za vatrogasna društva... Mislim da je dječji vrtić bilo gdje, pa i u Kopačevu, ispred mnogih drugih projekata - ne skriva svoj stav Cickaj.
No, javit će se ponovno na novi natječaj, iako ima informaciju kako su promijenjeni, odnosno postroženi uvjeti, pa je upitno hoće li skupiti dovoljan broj bodova i proći.
Dario Kuštro
OBNOVA DVORCA, BICIKLISTIČKE STAZE...
Cickaj podsjeća kako je za dvorac Eugena Savojskog napokon riješeno pitanje vlasništva - Općina je postala suvlasnik zajedno s Osječko-baranjskom županijom. “To omogućuje da kroz ITU mehanizam prijavimo izradu projektne dokumetacije za njegovu obnovu, vrijednu više od dva milijuna kuna, te sada čekamo raspisivanje natječaja. Kroz ITU smo prijavil i također čekamo raspisivanje javne nabave, projekt rekonstrukcije pješačko-biciklističke staze prema Osijeku. Idemo na njezino proširenje, postavljanje zaštitne ograde duž cijele biljske ceste i osvjetljenje biciklističke staze. Vrijednost je tog projekta 8,8 milijuna kuna, sredstva su osigurana”, pojašnjava Cickaj.
DOM KULTURE
Završen je projekt rekonstrukcije Doma kulture u Bilju, a za Cickaja je to bitno jer imaju jako puno udruga koje imaju potrebu za kvalitetnim radnim prostorom. Nasumce će nabrojiti braniteljske udruge, potom Savjet mladih općine Bilje, potom nacionale manjine, mađarske i srpske, koje dosad nisu imale svoje prostore. “Jedna od važnijih je i Udruga umirovljenika koja ima više od 1200 umirovljenika, pa imamo namjeru ondje napraviti dnevni boravak za njih gdje će moći boraviti tijekom dana, redovito im dodjeljujemo prigodne novčane iznose za blagdane... I ove godine organizirali smo obilježavanje godišnjica brakova, kako držimo da je obitelj temelj svega, dužno poštovanje posvetili smo i tim ljudima”, kazuje Cickaj.
36

milijuna kuna ukupna je vrijednost projekata koji se realiziraju u općini Bilje
Najčitanije iz rubrike