Autoglas
PREMIJERA: ODLIČNO RADNO VOZILO PEUGEOTA

Novi Peugeot Partner je pravi mobilni ured
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Riječ je o furgonu sa utovarnim prostorom koji može priomiti dvije euro-palete

Na hrvatsko tržište Novi Peugeot Partner stiže u prvom kvartalu iduće godine. Opremljen je potpuno novom ponudom sustava za pomoć u vožnji, iste razine kao novije limuzine. Predstavljene su dvije velike i jedinstvene inovacije: indikator preopterećenja i Surround Rear Vision, koji omogućuje pregled mrtvih kuteva putem kamere.


Ovo je vozilo uistinu pravi mobilni ured. Svaki će poslovni korisnik pronaći konfiguraciju koja će mu omogućiti učinkovit rad, osobito u izvedbi Grip, kako bi potreba za robusnošću u svakoj situaciji bila ispunjena, ili pak u izvedbi Asphalt, za one koji ne broje sate provedene u vozilu. Dosad ugrađen u više od četiri milijuna primjeraka, Peugeot i-Cockpit prvi put dolazi u izvedbi lakog gospodarskog vozila. Head-up displej smješten je u vidnom polju vozača koji omogućuje čitanje bitnih informacija bez skretanja pogleda s ceste.

Dimenzije

Kapacitivni dodirni zaslon dijagonale 8’’ smješten na sredini armaturne ploče i usmjeren prema vozaču, s izravnim i stalnim pristupom glavnim funkcijama za udobnost: radiju, navigaciji, postavkama vozila, telefonu...
Dimenzije su savršeno u skladu sa segmentom uz duljinu od 4,40 metara u standardnoj izvedbi, čime se jamči utovarna duljina optimirana za 1,81 metar. Ta duljina omogućava utovar dvije euro palete obujma od 3,30 m3 do 3,80 m3, ovisno o izvedbi.
Ti se kapaciteti mogu dodatno povećati u dugoj izvedbi, do duljine 4,75 m (+35 cm). Njezina utovarna duljina iznosi 2,16 m te ima tovarni obujam od 3,90 m3 do 4,40 m3. Novi je Partner razvijen je na temelju izvedbe platforme EMP2, kojom su opremljeni najnoviji modeli Peugeota. Ta iskušana osnova omogućuje skraćeni prevjes i mali krug okretanja za što lakše upravljanje: promjer kruga okretanja između pločnika iznosi samo 10,82 m u standardnoj izvedbi i 11,43 m u dugoj izvedbi.
Svestran

Korisna nosivost najbolja je u segmentu, s vrijednostima koje mogu ići od 650 kg pa sve do 1000 kg u određenim izvedbama, u standardnoj izvedbi karoserije kao i u dugoj izvedbi. Izvedbe vrlo niske potrošnje (TBC) pak imaju nosivost od 600 kg.
Za potpuno sigurno slaganje tereta u serijskoj je izvedbi dostupno šest prstenova za pričvršćivanje, a još ih je četiri moguće dodati na pola visine u opciji. Tovarni prostor ostaje iskoristiv u svim okolnostima: dostupna je utičnica od 12 V te dodatno osvjetljenje od 6 LED svjetala za jačinu od 237 lm. Dostupnost osiguravaju klizna bočna vrata (u opciji), stražnja krilna vrata (2/3 – 1/3) omogućavaju maksimalno otvaranje (vrata prtljažnika u opciji), a prijevoz dugačkih predmeta omogućava otvor na vrhu stražnjih vrata.
Ovisno o izvedbi, novi Partner može biti opremljen prilagodljivom klupom Multiflex. Ta oprema omogućuje, po izboru smještanje triju osoba sprijeda. Središnje je sjedalo prošireno zahvaljujući tome što nema poluge ručne kočnice. Dobivanje ravne podnice, povećanje korisnog obujma za 400 l i utovarnu duljinu koja može dosezati 3 metra u standardnoj izvedbi te čak 3,35 m u dugoj izvedbi, uz mogućnost prijevoza dviju osoba, zahvaljujući mogućnosti preklapanja bočnog suvozačkog sjedala.
Milan Bugarić
Preopterećenje
 
Novi je Partner opremljen indikatorom preopterećenja. Postupak je jednostavan i učinkovit: mjerenje mase izvršava se automatski pri kretanju, a također je moguće u tovarnom prostoru dok je vozilo zaustavljeno, s pomoću za to predviđenog uređaja koji se nalazi u tovarnom prostoru. Kada je dostignuto 90 % ukupnog opterećenja vozila, na uređaju se pali bijelo LED svjetlo, dok će se u slučaju prekoračenja dozvoljene granice opterećenja upaliti žutonarančasto LED svjetlo, uz vizualno upozorenje na instrumentnoj ploči.
4,40 metara je duljina novog Peugeot Partnera u standardnoj izvedbi
3 metra može dosezati utovarna duljina u standardnoj izvedbi
Partner omogućava utovar dvije euro palete obujma od 3,30 m3 do 3,80 m3, ovisno o izvedbi