Sport
TAKAV JE ŽIVOT

VELIKI PONOS KRIJE SUZE
Pjesma unatoč porazu u finalu
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Za Francusku teško možemo reći kako je u velikom finalu bila bolja momčad. No, bili su s(p)retniji i efikasniji

Galeriju fotografija iz Slavonije i Baranje pogledajte OVDJE.

 

Hrvatska je viceprvak svijeta! U završnih 90 minuta Svjetskog prvenstva u Moskvi izabranici Zlatka Dalića ipak nisu uspjeli završiti posao kako su oni, ali i svi mi priželjkivali.

Nakon 20 godina, ponovno je kobna za naše ambicije bila Francuska za koju teško možemo reći da je jučer bila bolja, ako je uopće i bila. No, bila je sretnija, spretnija, efikasnija i na kraju je stigla do svoje druge svjetske titule. Nogomet nije uvijek pravedan, ali igračima u crveno-bijelim kvadratićima svaka čast. Učinili su nas ponosnima, poraz u finalu ne može pokvariti sve ono štu su nam priuštili u proteklih mjesec dana koji će se itekako pamtiti. Nakon bronce, uzeli smo srebro, a zlato je bilo tako prokleto blizu...

Autogol i VAR

Krenli smo s centra, Mandžukić je prvi izveo loptu u finalu u koji je Hrvatska krenula spremna i odlučna. Odmah smo preuzeli inicijativu, a u 5. minuti prvi put malo uzburkali situaciju. Rebić i Vrsaljko su dobro kombiniralio na desnoj strani, ali ubačj u kazneni prostor očistila je francuska obrana. Tri minute poslije aktivno smo na suprotnoj strani, akteri su Rakitić i Strinić koji je ušao u šesnaesterac, ali nije bio odlučan i Mbappe je odradio dobar defenzivni posao. U 11. je Rakitić ponovno dobar dodavač, jedna lopta iza leđa Varanea stigla je do Perišića koji je ipak nije uspio primiriti. No, Perišić je sve aktivniji, imao je malo kasnije i prigodu za dobar ubačaj nakon prodora, ali on je izostao.
I onda iz ničega, Francuska je došla u vodstvo. U 18. minuti prekid za galske pijetlove, ubačaj Griezmanna (lukavo je iznudio prekrašaj koji Pitana nije morao odsvirati), sve je preletio, nažalost, ne i glavu našega Mandžukića koji je loptu samo dodatno ubrzao i Subašić je bio nemoćan. Igrali smo, kreirali, ali iz svog prvog ozbiljnijeg dolaska u suparničku trećinu Francuzi su zabili. Ipak, deset minuta poslije, zatresla se i mreža Llorisa. Egzekutor je bio Perišić koji je na rubu kaznenog prostora imao vremena za namjestiti se na lijevu nogu i sjajno pogoditi za izjednačenje koje smo apsolutno i zaslužili. Ali nismo imali mnogo vremena za slavlje, jer ponovno je uslijedio šok. Suparnik je ponovno došao u vodstvo ni kriv ni dužan, nakon ubačaja iz kuta Perišić je nespretno zahvatio loptu rukom. Trebale su četiri minute da se lopta stavi na kreč, prvo je aktivan bio VAR, koji je očito bio neodlučan. Odluka je bila na aregentinskom sucu koji je nakon dosta razmišljanja pokazao na bijelu točku s koje Griezmann rijetko promašuje. Nije, nažalost, ni ovaj put. Do odmora smo ponovno bili aktivniji prema naprijed, Rebić je iz jedne dobre situacije slabo zahvatio volej, a potom smo nakon tri kornera stvorili dosta gužve pred Llorisom. Sudac je pokazao tri minute nadoknade, mogao je najmanje pet, a na predah se otišlo s nezasluženim zaostatkom Hrvatske.
Llorisov poklon

U drugi dio krenuli smo odlučni, pa je tako u 48. minuti Rebić testirao reflekse francuskog golmana, a odmah potom i Mandžukić je nakon progravanja Rakitića također u dobroj prigodi. U 52. smo vidjeli svu brzinu i raskoš Mbappea, koji je pobjegao Vidi na desnoj strani, šutirao iskosa, ali Subašić je bio doboro postavljen. Nakon toga su na travnjak utrčali neki nepozvani navijači, baš kad smo krenuli u odlučnije napade. Ali, u 59. minuti ponovno se trese hrvatska mreža. Pogba je ostao sam na 17 metara i pogodio za 3:1. Taj pogodak nas je itekako ošamutio, jer Brozović prvo spašava ispred Griezmanna, ali u 65. sve je riješeno. Mbappe zabija četvrti pogodak, nemoćan šutira iz slične pozicije kao Pogba i riješava sve dvojbe. Ipak, tračak nade daje nam francuski vratar koji je jednu vraćenu loptu htio dalje proslijediti pokraj upornog Mandžukića, koji siječe putanju i pogađa za 4:2. Nakon toga Dalić u vatru šalje Kramarića umjesto Rebića, posljednjih deset minuta i Pjacu umjesto Rebića, i tu smo dominirali, ali francuski blok bio je neprobojan. Trebalo se paziti i suparničkih kontri, finale je zaključeno sa šest pogodaka. Na kraju, Francuzi su krenuli u slavlje, bez obzira na dojam, zaslužili su. No, ni Hrvataska ne smije biti tužna. S dijelova tribina gdje su bili hrvatski navijači čula se hrvatska pjesma. I golem pljesak našim nogometašima. Hrvatska je druga na svijetu. Bravo Vatreni!
Dalibor Keler
Doček
VATRENI STIŽU DANAS U HRVATSKU
NA956 ndam complicides esElina SAIPAP
MOSKVA – Stadion Lužnjiki. Vrijeme toplo. Teren odličan. Gledatelja: 78.011. Sudac: Nestor Pitana (Argentina) – 6,5. Strijelci: 1:0 Mandžukić (18 - autogol), 1:1 Perišić (28), 2:1 Griezmann (38-11m), 3:1 Pogba (59), 4:1 Mbappe (65), 4:2 Mandžukić (69). Žuti kartoni: Kante, Hernandez (Francuska), Vrsaljko (Hrvatska). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ANTOINE GRIEZMANN (FRANCUSKA)

FRANCUSKA

4 (2)

Lloris 5,5, Pavard 6, Varane 7, Umtiti 7, Hernandez 6,5, Kante 6 (od 58. Nzonzi 6), Pogba 7, Matuidi 6 (od 72. Tolisso -), Mbappe 7,5, Girezmann 7,5, Giroud 6 (od 81. Fekir -).

HRVATSKA

2(1)

Subašić 5,5, Vrsaljko 6,5, Lovren 6,5, Vida 6,5, Strinić 6 (od 81. Pjaca -), Brozović 6,5, Rakitić 6,5, Modrić 7, Perišić 6,5, Rebić 6 (od 71. Kramarić -), Mandžukić 6.
1:0

Griezmann je ubacio iz slobodnjaka pred vrata, loptu je vrhom glave okrznuo Mandžukić i skrenuo ju u gornji desni kut
1:1

Duga je to bila akcija nakon slobodnog udarca na čijem je kraju Vida uposlio Perišića, on se oslobodio Kantea te s 15-ak metara snažnim udarcem pogodio lijevi kut
2:1

Perišić je igrao rukom, a Pitani je VAR pomogao pri dosuđivanju kaznenog udarca. Siguran izvođač bio je Griezmann
3:1

Griezmann je ostavio loptu za Pogbu čiji je prvi udarac blokiran, ali iz drugog pokušaja je s ruba kaznenog prostora pogodio desni kut
4:1

Mbappe je pucao sa 17 metara, uhvatio Subašića na krivoj nozi i pogodio donji desni kut
4:2

Lloris je pokušao prevariti Mandžukića, nije mu uspjelo pa se lopta od Mandžine noge odbila u mrežu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike