Mozaik
OTVOREN 65. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Bogata tradicija
filmskog stvaralaštva
Objavljeno 15. srpnja, 2018.

Prigodnom svečanošću i tradicionalnim vatrometom u pulskoj Areni u subotu navečer svečano je otvoren 65. Pulski filmski festival.

Otvarajući festival, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kazao je kako 65. izdanje festivala slavi i bogatu tradiciju hrvatskog filmskog stvaralaštva svih autora, kreativaca, filmskih djelatnika koji su omogućili i osigurali kvalitetu i kontinuitet ovog festivala.
"Filmska djela ključna su i neizostavni dio hrvatske kulturne baštine i identiteta, a brojne nagrade i priznanja koji su filmski autori ostvarili na festivalima diljem svijeta te prisutnost hrvatskih audiovizualnih djela na stranim tržištima neprocjenjiva su promocija Hrvatske i dokaz kvalitete hrvatskog filmskog stvaralaštva", istaknuo je Partl.
Zahvalivši svim filmskim djelatnicima koji su proteklu godinu stvarali, kreirali i završavali svoje filmove i donijeli ih na ovu najljepšu filmsku pozornicu, ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović posebno je naglasila pulsku publiku koja je, kako je rekla "u proteklih 65 godina pratila sve filmove i odavala počast filmskoj umjetnosti u ovom čarobnom hramu."
Umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković podsjetio je kako ovogodišnje izdanje festivala u devet dana donosi deset većinski hrvatskih filmova u konkurenciji od kojih će sedam biti prikazano premijerno. Posjetitelji u Areni, kako je rekao, "moći će gledati i premijere novih sezona dviju domaćih dramskih serija."
Među brojnim gostima i uzvanicima na otvaranju festivala bile su i glumice Milena Dravić i Neda Arnerić, koja je u Pulu stigla kao dio ekipe filma "Aleksi" u režiji Barbare Vekarić. Film je nakon otvaranja prikazan u Areni, nakon kratkoga filma "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" Karle Lulić, čija se ekipa također predstavila publici.
U sklopu svečanosti otvaranja, Nagrada Marijan Rotar koja se dodjeljuje pojedincima i ustanovama za iznimne zasluge u potpori i promicanju Pulskog filmskog festivala uručena je skladatelju Alfiju Kabilju. Hina
Možda ste propustili...

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa