Osijek
GDJE JE NESTALA LJUDSKA SUOSJEĆAJNOST

Nekima smetaju
sirene vatrogasaca?!
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Dok su daljski vatrogasci u srijedu jurili spasiti živote, nekim njihovim sumještanima smetao je zvuk sirena!?
Nakon intervencije Mijo Nemet, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dalj, objavio je na Faceboku da su u 5.23 sata od Vatrogasnog operativnog centra Osijek zaprimili dojavu da gori objekt u Dalju. Nekoliko minuta kasnije stiže obavijest da se u zapaljenom objektu nalazi osoba koju susjedi ne mogu dozvati i vatrogasci jure u pomoć. Međutim, kada su stigli samo 150 metra od mjesta gdje navodno gori, stiže nova obavijest da požara – nema! Dolaskom na mjesto događaja vatrogasci utvrđuju da čovjek samo peče rakiju i da ništa ne gori.
Nakon ove objave javlja se Daljčanka s komentarom da je od straha umalo pala s kreveta od glasnog zvuka njihove sirene, a kada joj je zapovjednik DVD-a odgovorio i rekao, između ostaloga, da je njoj možda to smiješno, ali da vatrogascima nije do šale kad su intervencije u pitanju, Daljčanka se osvrće na to što je intervencija u biti bila lažna te komentira da joj je drago što ih je netko “zaje..o”.
Ovo je samo jedan u nizu primjera ljudske bezosjećajnosti s kojima se vatrogasci svakodnevno susreću.
- Većina sumještna reagira normalno, ljudski. Kad začuju naše sirene, zabrinu se gdje gori i je li netko u opasnosti. No, uvijek se nađe netko komu naše sirene smetaju. Lani smo imali primjer kada je gorjela kuća, a kasnije su nam prigovarali što su nakratko ostali bez struje. Sada smo se susreli s tim da žena kaže da je od straha gotovo pala s kreveta, a neki govore da ih sirene previše podsjećaju na 1991. – kaže Mijo Nemet.
Tridesetpetogodišnja Daljčanka Marina prisjetila se svog slučaja.
- I kada je moja kuća gorjela, bilo je pobune oko nestanka struje, a nitko se nije zapitao jesu li moja djeca u toj kući. Žalosno. Hvala DVD-u Dalj na sjajnoj intervenciji – kazala je Marina.
Njezina kuća gorjela je u travnju prošle godine i samo zahvaljujući vatrogascima požar se nije proširio na krovište kuće. Srećom, u požaru nitko nije bio ozlijeđen.
Daljski vatrogasci su nakon lošeg komentara dobili puno riječi podrške od ostalih sumještana, ali i od dobrovoljnih vatrogasaca koji ne pitaju o kome se radi kada treba nekome pomoći.
"Budili su i mene, ali su tada moje misli i želje uvijek bile uz njih i uz one kojima je pomoć prijeko i hitno potrebna! I uvijek sa željama da se sve dobro završi! Da je više takvih ljudi kao što su pripadnici DVD-a Dalj i drugih DVD-ova u Hrvatskoj, vjerujem da bi svijet bio bolje mjesto! Zato, momci, samo naprijed!" uputio je riječi podrške jedan Daljac.
Epilog konflikta na društvenoj mreži je taj da je “preplašena” Daljčanka blokirala stranicu daljskih vatrogasaca. S. Lacić
NIJE SVUGDJE ISTO
Osječki profesionalni vatrogasci do sada se nisu susretali sa bilo kakvim prigovorima građana zbog glasnog zvuka njihovih sirena.

- Građani imaju razumijevanje za nas, jer znaju da brinemo o njima i da jurimo nekome u pomoć. Sirene uključujemo baš zbog građana, a ne zbog sebe - kazao je Pero Čeman, zapovjednik JPVP Osijek. Ista iskustva imaju i pripadnici DVD Čepin.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike