Osijek
VEČER VINA & UMJETNOSTI

Još jedno ugodno druženje unutar zidova Kazamata
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Manifestacije je zamišljena kao prigoda da kušateljima predstave vinari

Ovosubotonjim izdanjem manifestacija "Večer vina & umjetnosti" obilježila je svoj peti rođendan. Neslužbeno, kao što je neslužbenost, odnosno ležernost, uostalom i glavna odlika ovog događanja koje u prostorima Kazamata u baroknoj osječkoj Tvrđi na jednom mjestu okupi nekoliko tisuća pretežito Osječana, ali zapravo svih onih koji uživaju u vinima domaćih - lokalnih vinara.


Dakle, tek podsjećanje, Večer vina & umjetnosti zamišljena je kao prigoda da svoja vina lokalnim kušateljima predstave lokalni vinari, u ovom slučaju ponajviše Osijeku okrenuti, baranjskog i erdutskog vinogorja. A kako se ovdje manje-više svi znaju, vrlo brzo uspostavljena je dobra komunikacija, i to je ta vibra koja je zaživjela od prvog izdanja iz 2013. godine (5. srpnja). Od tada ustalio se ritam ovih večeri dva puta godišnje, uglavnom u svibnju i listopadu, namjera je organizatora to upotpuniti upravo i ovakvim ljetno-srpanjskim izdanjem.

Poezija uz čašu vina

Organizator Večeri vina & umjetnosti su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija uz suradnju s Gradom Osijekom, Vinskim cestama Osječko-baranjske županije i Kreativnom agencijom Adverta.
- Mi se uvijek igramo puzzlom sličnog sadržaja, standardni recept - dobra vina u prostoru Kazamata, dakle u okruženju umjetničkih prostora galerija i atelijera. Ovom prigodom dodali smo i element čitanja poezije - kazuje Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. Ovaj put novost je bila i premijerno prikazivanje turističkog spota koji promovira turističke potencijale ove županije pod nazivom "Umjetnost putovanja". Ovome je nazočio i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.
- Cilj je jasan, želimo da Osječko-baranjska županija postane kontinentalna destinacija broj jedan u Hrvatskoj - ne skriva župan Anušić, te dodaje kako je ova manifestacija nešto što je ovdje u Osijeku prepoznato i postalo je tradicionalno.
- Vinova loza koja se uzgaja na našem području, a potom i vino koje se od nje pravi su vrhunski. Vina dobivaju svjetske nagrade, i to ne treba zanemariti, oni su stoga okosnica ovakvih događanja. Naš je cilj nastavno ih dobro marketinški promovirati kako bi svjetski i europski turisti poželjeli ta vina kušati i ondje gdje se i proizvode - jasan je bio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.
Vinari iz Mađarske i Srbije

A situacija je zasada takva da su na "Večer vina & umjetnosti" počeli dolaziti i vinari iz okruženja, iz Mađarske, a svoje vino u subotu je predstavio i novosadski Poljoprivredni fakultet. Želja je organizatora privući i goste iz drugih dijelova Hrvatske, primjerice Zagreba. No do tada lokalni posjetitelj se ne bune, oni uživaju u ukusnom vinu, uvriježilo se da se tijekom večeri "kaucira" oko 2300 čaša, a vinari prikupe 8500 kupona za degustaciju.
Kako prostor Kazamata u ovakvim situacijama polako puca po šavovima, zbog gužve, dobrodošlo je proširenje sadržaja i izvan njegovih granica, odnosno na prostor Vodenih vrata. Ovaj put ondje se smjestio program koji organizira In da Sofa ekipa. Ipak, svojevrsna intimnost koju pružaju zidovi Kazamata zaštitni je znak ove manifestacije. A i oni su nekoliko posljednjih navrata imali umjetnički štih. Bili su u nositelji svjetlosnih umjetničkih instalacija grupe umjetnika iz Pečuha. A oni nisu zaboravili da je naša nogometa reprezentacija u finalu Svjetskog prvenstva, pa su diskretno i tome dali važnost...
U glazbenom dijelu programa sa standardima bossa nove i sambe nastupio je trio koji predvodi Marco Antonio da Costa te osječki No Jazz Band. Galerija u Kazamatu ponudila je izložbu ilustracija Tee Jurišić, Vice Tomasovića, Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića. U Galeriiji Waldinger Slavko Babić i Mislav Bartoš čitali su svoju poeziju. Naposljetku valja primijetiti kako se i repertoar ponude (zalogajne) hrane iz godine u godinu sve više proširuje.
Datum sljedeće Večeri vina & umjetnosti je poznat, nije službeno i objavljen, ali ekipa Glasa daje si za pravo otkriti ga kako biste si ga znali zaokružiti u kalendaru. Dakle, subota, 6. listopada. Ponedjeljak, 8. listopada je Dan neovisnoti, neradni je dan, dakle odličan "tajming" za posljednju ovogodišnju "Večer vina & umjetnosti"... D. Kuštro
2300

čaša se "kaucira" tijekom "Večeri vina & umjetnosti", a vinari prikupe 8500 kupona za degustaciju
PODRŠKA MINISTARSTVA
Podršku ovoj manifestaciji dala je i Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma: "Ovakve večeri su samo još jedan pokazatelj da Slavonija ima potencijala i da će svi koji dođu k nama uživati. Svojom nazočnošću želim da se dogodi vidljivost, da ljudi osjete da se radi nešto dobro. To su vrijedni organizatori koji godinama ulažu trud u ovakvo kvalitetne manifestacije, pošteno je da im dolaskom nas koji smo u "službenom turizmu" damo do znanja da rade dobar posao".
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana