Osijek
NASILJE NAD ŽIVOTINJAMA U OSIJEKU

Pucaju iz zračnih pušaka po mačkama iz dosade
Objavljeno 16. srpnja, 2018.

Grad Osijek nadaleko je poznat kao grad prijatelja životinja, no to se ne bi reklo kada se radi o mačkama jer je u posljednje vrijeme sve više pronađenih mačaka u tijelima imalo tzv. dijabole od zračnih pušaka.

- Neki od najgorih slučajeva koje smo imali i mačke koje smo spašavali bili su žrtve metka, odnosno dijabole iz zračne puške. Imamo hrpu rendgenskih slika s malim, vrlo prepoznatljivim oblicima. Neke mačke žive s dijabolama u tijelu a da to nitko i ne zna, čak ni njihovi skrbnici. Zračno oružje vrlo je lako nabaviti, dovoljno je kupiti oružje i ako ima određene karakteristike, prijaviti na MUP. Ono što je zabrinjavajuće je da neki građani uživaju gađati u pokretne mete kao što su ptice, mačke i psi, koji su im dostupni i iz vlastitog dvorišta. Neki se čak usude pucati i kroz prozor iz stambenih zgrada – kaže Mirta Salopek Kotromanović, predsjednica udruge 9 života.
Kako ističu iz udruge, ovaj je problem posebno vidljiv na selima. Nerijetko odrasli i pokažu djeci kako se puca iz zračne puške, a zašto kome pada na pamet gađati životinje nije lako dokučivo. “Zar nemamo već dosta problema kao društvo, nego trebamo odgajati novu generaciju nasilnika? Problem puške puno je veći od jedne mačke”, pitaju se iz udruge 9 života dodajući da ljubi pucaju u životinje najvjerojatnije iz dosade.
- Jedna od takvih žrtava je i mačka koju smo nazvali Emica. Bila je puna dijabola, a tako je ostala i bez oka. Možda nas životinje ne mogu naučiti puno jer smo zastranili odavno, no možda ipak malo empatije nikom ne bi škodilo, posebno nama koji znamo koliko je 2 +2 i koliko jedan život vrijedi – ističe predsjednica Udruge 9 života. Udruga, koja se isključivo financira donacijama građana, trenutno ima na skrbi 70 mačaka i mačića o kojima brine tek šest volonterki.
Kao i svake godine udruga se i ove godine prijavila projektom na natječaje za financiranje udruga, no Grad Osijek je njihov projekt odbacio zbog kako kažu “formalnih razloga”. Upravo je u tijeku u provođenje projekta besplatnih kastracija mačaka čiji su vlasnici slabijeg imovnog stanja, sufinanciranog sredstvima Županije, HEP-a, i Ukopa d.o.o. Udruga je preko natječaja došla i do malog prostora u kojem se brinu za bolesne i mačke na oporavku od kastracije jer mačkama nije potrebno klasično sklonište kao za pse, već mjesto gdje će se oporaviti, a poslije se vraćaju na mjesta gdje su živjele.
- Kao udruga koja se svakodnevno bori s velikim brojem napuštenih mačaka čvrsto se zauzimamo za propisivanje trajne kastracije kao najetičnijeg rješenja od neprihvatljivog usmrćivanja životinja, ostavljanja da umiru od gladi, žeđi, udaraca automobila ili zlostavljanja. U postojećem Zakonu o zaštiti životinja već je propisano da posjednici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom te da moraju zbrinjavati njihovu mladunčad. Po broju napuštenih mačaka jasno je da posjednici ne kastriraju svoje mačke, već se neželjenog okota rješavaju na različite načine najčešće ostavljajući ih u kartonskim kutijama po ulicama, šumarcima, grobljima i slično - dodaju iz udruge 9 života.
Iz Policijske uprave osječko-baranjske kažu da njima nitko nije prijavio pucanje iz zračnih pušaka u mačke po gradu.
- U posljednje vrijeme nismo imali takvih dojava, ali ako netko vidi ili čuje da netko po gradu puca iz zračne puške, pa tako u bilo koju životinju, neka nam to odmah dojavi na besplatan telefon 192 - kazao je Darijo Premec, glasnogovornik PU OBŽ-a. Prema dostupnim informacijama do sada su se, od početka godine, pronalazile mačke s dijabolama od zračnih pušaka u tijelu, u Industrijskoj četvrti i na Vij. Petrove gore.
Sandra Lacić
Često odrasli pokažu djeci kako se puca iz zračne puške, a kome pada na pamet gađati životinje nije jasno
Najčitanije iz rubrike