Kultura
ZAVRŠILO OSJEČKO LJETO KULTURE

Sjajni Mostar Sevdah Reunion oduševio osječku publiku
Objavljeno 16. srpnja, 2018.

Ovogodišnje Osječko ljeto kulture zatvoreno je koncertom sastava Mostar sevdah reunion u petak, 13. srpnja. Koncert se održao u Tvrđi, na Trgu Svetog Trojstva.

Glazba koju izvodi ovaj sastav sastoji se uglavnom od sevdaha, sevdalinki i romske glazbe. Suvremeni aranžmani i konceptualni pristup udahnuli su ovoj tradicionalnoj glazbi novi život te je Mostar Sevdah Reunion prepoznat u cijeloj Europi kao jedan od najvažnijih sastava na takozvanoj world music sceni. Sevdah je jedinstveni narodni izraz koji je nastao u Bosni i Hercegovini, a veže se uz melankolično raspoloženje, te se u sevdalinkama često opisuju čežnja, ljubavni jadi i ljubavni žar. Ova urbana bosanska pjesma kroz rad Mostar Sevdah Reuniona doživjela je novi procvat. Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić - producent i menadžer benda. Prvi album su snimili 1999. u Centru Pavarotti u Mostaru, a od tada ovaj mostarski bend svojim nastupima oduševljava publiku diljem svijeta. Nedavno su izdali svoj deveti album, a diskografija im obuhvaća gostovanja najvećih imena ovog žanra poput Esme Redžepove i Šabana Bajramovića. Osim toga, tradicionalno otkrivaju i promoviraju nove pjevače, primjerice Ljiljanu Buttler, s kojom su snimili nekoliko albuma. Redovni su gosti najvećih World Music i jazz-festivala te koncertnih dvorana diljem svijeta kao što su: Queen Elizabeth Hall i BarbicanCenter u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerthaus u Beču, Kremaljskog državnog teatra u Moskvi, Palača umjetnosti u Budimpešti, North Sea Jazz Festivala, Nice Jazz Festivala, TheNewsgate-Newcastle, International Gypsy Festivala, World Music Festivala Oslo, Cannes Film Festivala i drugih.
U Osijeku su nastupili u postavi od šest glazbenika, a tokom večeri nastupilo je dvoje pjevača: Antonija Batinić i Milutin Sretenović. Pjesme su bile izvedene u maniri jamsessiona, pjevač bi otpjevao svoj dio, a potom bi glazbenici improvizirali. Sevdah je tako postao baza koju se nadograđuje jazz-glazbom i latinoglazbom. Osim tradicionalnih pjesama poput „Gjelemgjelem“ ili „Čudna jada od Mostara grada“ izvedene su i neke nove, odnosno stare ponovno oživljene pjesme koje su izišle na novom albumu koji upravo promoviraju. Mostar Sevdah Reunion često nazivaju i balkanskom verzijom Buena Vista Social Cluba, a taj su status definitivno opravdali. Glazbenici su ponudili više od dva sata kvalitetnog muziciranja. Atmosfera u kojoj je održan koncert bila je u skladu s temom, pozornica je bila smještena na Trgu Svetog Trojstva ispred Arheološkog muzeja udaljena od buke s terasa kafića te je publika mogla uživati u melankoličnim zvucima sevdaha pod vedrim nebom.
Kiše, koja je obilježila gotovo cijelo Osječko ljeto kulture, ovaj put nije bilo. Iako se na koncertima Mostar Sevdah Reuniona često i puno pleše, ovaj put je publika ostala sjediti. Koncert je bio popraćen ovacijama publike koja je i nakon završetka koncerta ostala sjediti tražeći još.
ANA POPOVIČ
Glazbenici su na Trgu Svetog Trojstva ponudili više od dva sata kvalitetnog muziciranja
IZIŠAO NOVI ALBUM
Sastav čine Mišo Petrović (gitara), Sandi Duraković (gitara), Nermin Alukić (vokal), Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (glasovir) i Senad Trnovac (bubnjevi). Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i manager banda. Prvi album snimljen je u Mostaru i izdan je 1999. za izdavačku kuću World Connection iz Nizozemske. Ovih dana im je izišao najnoviji album "The Balkan Autumn".
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike