Kultura
OTVORENO 64. SPLITSKO LJETO

Manifestacija čvrsto upisana u kulturnu topografiju Splita
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Kazališni festival 64. Splitsko ljeto otvoreno je u subotu navečer na Peristilu premijernom izvedbom opere "Nabucco" Giuseppea Verdija, pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Jelene Bosančić.
Ovogodišnje Splitsko ljeto održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a njezina izaslanica i savjetnica za društvene djelatnosti i mlade, Renata Margaretić Urlić istaknula je, otvarajući festival, kako je on "dodana vrijednost" Splita koja se stvara desetljećima.
"Ova dodana vrijednost i duhovnost, koja se odvija 64. godinu, natkrivena je duhovnošću sv. Duje, kojem se molimo kad nam je najteže", rekla je Margaretić Urlić. Ona je za Peristil, koji se nalazi tik uz katedralu sv. Duje i Dioklecijanovu palaču, kazala da je "mitsko mjesto na slojevima povijesti."
Margaretić Urlić je u svojem obraćanju čestitala splitskom gradonačelniku Andri Krstulović Opari i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu na projektima koje su pokrenuli te, kako je dodala, svima onima koji su Split "transformirali iz prometnog i tranzitnog čvorišta u jedno od najpoznatijih svjetskih odredišta".
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je Splitsko ljeto jedna od konstanti koja je čvrsto upisana u kulturnu topografiju Splita, ali i cijele Hrvatske. Prema njezinim riječima, visoki umjetnički dometi, koji Splitsko ljeto smještaju u europski kontekst, nisu se slučajno dogodili, nego su rezultat zauzetosti, kompetentnosti i izvrsnosti mnogih scenskih djelatnika, ansambala, redatelja, dramaturga, umjetničkih direktora, bez čijeg doprinosa ne bismo imali "ovaj vrhunski hrvatski brend."
Tijekom 32 festivalska dana na trinaest ambijentalnih pozornica Splita i njegove bliže okoline bit će izvedene tri operne, deset dramskih, osam plesnih i sedam koncertnih naslova, održat će se tri izložbe te jedna promocija knjige.
Izvedba opere "Nabucco" na otvorenju je obnova predstave koju je 2003. režirao nedavno preminuli Georgij Paro, a prilagodbu je napravila mlada splitska redateljica Jelena Bosančić. Protagonisti su talijanski bariton Devid Cecconi u naslovnoj ulozi, Abigaille je talijanska sopranistica Daniela Schillaci, Ismaele tenor Domagoj Dorotić, Zaccaria nacionalni prvak bas Ivica Čikeš, a Fenena sopranistica Antonija Teskera.Hina
Tijekom 32 festivalska dana održat će se, između ostaloga, tri izložbe te jedna promocija knjige
Najčitanije iz rubrike