Regija
VUKOVARSKA "GOLUBICA"

Dokazali su se radom,
idejama i uspješnošću
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Udruga upošljava 13 osoba, uglavnom kreativnih mladih ljudi, kojima ništa nije teško raditi
VUKOVAR

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar dragovoljna je, nestranačka i socijalna udruga za pomoć i unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom kategorije intelektualnih oštećenja. U nju se učlanjuju osobe s intelektualnim oštećenjem, članovi njihovih obitelji, skrbnici i ostali građani koji svojim radom žele pomoći u promicanju njihova odgoja, obrazovanja, zapošljavanja, rehabilitacije, socijalizacije te svih oblika skrbi. Predsjednica Golubice Ivana Azenić Dubravčić, rekla je kako trenutačno imaju 57 korisnika.

- Neposredni rad svakodnevno provodimo s 13 osoba koje koriste organizirano stanovanje i 19 koje koriste poludnevni boravak. S ostalima radimo povremeno i riječ je o onima koji su još uvijek u sustavu školstva ili im zdravstveno stanje ne dopušta svakodnevno uključivanje u aktivnosti - navela je i dodala kako upošljavaju 13 osoba, među kojima nitko nije na minimalcu. Na upit koliko su prihvaćeni od drugih udruga, gradskih vlasti i institucija, odgovorila je kako je trebalo vremena da se nametnu odličnim rezultatima rada, no sada imaju veliku potporu.
- Često se sve udruge trpaju u isti koš, ali s vremenom smo se isprofilirali, pokazali što radimo i koliko smo u tomu ozbiljni. Veći dio naših potreba financijski pokriva država, dio novca dobivamo od Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a redovito kreiramo projekte koje apliciramo na europske fondove. Novac jest važan, međutim nama je bitna i potpora koja se ne mjeri financijama već dobrim odnosom i suradnjom s drugima - poručila je predsjednica Golubice i istaknula kako su među zaposlenicima uglavnom mladi ljudi kojima nije teško angažirati se na bilo kojoj aktivnosti, programu i projektu. Nerijetko i sami iniciraju sadržaje za korisnike i predlažu kreiranje programa koji za rezultat imaju poboljšanje kvalitete življenja osoba s intelektualnim oštećenjima.
Proteklih godinu dana imali su niz aktivnosti na provedbi projekta "Možemo i mi", koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
- Nadamo se nastavku toga programa, koji je postigao odlične rezultate. Uz velikibroj natjecanja i nagrada, svakodnevne tjelesne aktivnosti, kretanje i socijalizaciju, naši su korisnici upoznali brojne nove prijatelje i posjetili mnoga mjesta koja ne bi nikada posjetili da nije ovog programa - rekla je Ivana Azenić Dubravčić.
Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike