Svijet
AFGANISTAN

Rekordan broj ubijenih civila
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Porastom samoubilačkih napada iza kojih stoji Islamska država (IS), u Afganistanu je u prvoj polovini godine zabilježen i rekordan broj ubijenih civila, unatoč prošlomjesečnom primirju, upozoravaju u nedjelju Ujedinjeni narodi.
Broj ubijenih porastao je za 1 posto i popeo se u prvih šest mjeseci na 1692, dok je broj ranjenih pao za 5 posto na 3430, objavila je u svom najnovijem izvješću misija UN-a u Afganistanu.
Nade da bi se jednog dana u Afganistanu mogao postići mir narasle su prošli mjesec, kada je dogovoreno trodnevno primirje tijekom ramazana. Tada su se mogle vidjeti do tada neviđene scene talibanskih boraca i pripadnika snaga sigurnosti zajedno na ulicama Kabula i drugih gradova. "To kratko primirje pokazalo je da se borbe mogu obustaviti i da afganistanski civili više ne moraju podnositi glavni teret rata", kazao je Tadamichi Yamamoto, visoki dužnosnik UN-a u Afganistanu.
Najviše samoubilačkih napada izvedeno je u Kabulu i glavnim gradovima afganistanskih pokrajina, poput Džalalabada. Također je zabilježena pojačana aktivnost IS-a u istočnoj pokrajini Nangarhar. Stotine civila ubijene su prilikom napada na šijitske hramove, vladine urede, humanitarne udruge, biračka mjesta i sportske priredbe. Islamska država odgovorna je za više od 50 posto civilnih žrtava zbog bombaških i samoubilačkih napada, a oko 40 posto se pripisuje talibanima. H
Najčitanije iz rubrike