Svijet
UOČI SUSRETA DVOJICE PREDSJEDNIKA

Nijemcima Trump opasniji od Putina
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin sastaju se u ponedjeljak u Helsinkiju na prvom bilateralnom sastanku, na kojemu će javnost osim tema o kojima će raspravljati pratiti i sraz njihovih karaktera.
Ukrajina, Sirija, optužbe o ruskom miješanju u američke izbore: posljednjih godina sporna mjesta između Washingtona i Moskve samo su se povećavala. SAD optužuju Rusiju da vojno podupire proruske separatiste u Ukrajini u njihovom sukobu s ukrajinskim snagama na istoku zemlje, što je Rusija uvijek demantirala. Ipak, Trump je u više navrata imao dvosmislene izjave oko aneksije Krima, te Europljani strahuju da bi on mogao priznati rusku aneksiju kako bi poboljšao odnose s Moskvom. Odnosi Washingtona i Moskve pogoršali su se i zbog optužbi za rusko miješanje u američku predsjedničku kampanju 2016. Rusija od početka niječe odgovornost. Washington jamči da će predsjednik u Helsinkiju jasno reći Putinu da je "potpuno neprihvatljivo da se miješa u naše izbore." Do sastanka dolazi nakon što je Trump uzburkao summit NATO-a oštro napavši Njemačku i ostale saveznike zbog premalog izdvajanja za obranu i trgovinskog deficita koji SAD ima s Europom.
Gotovo dvije trećine Nijemaca smatra da je Trump veća prijetnja svjetskom miru nego Putin, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči njihova susreta. Većina od 2052 ispitanika ankete YouGov kaže i da je Putin simpatičniji, kompetentniji i moćniji od Trumpa. Samo pet posto ispitanih smatra da je Trump kompetentniji čelnik. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike