Sport
ONI VEĆ IMAJU JEDAN

Je li došao da im vratimo za 1998.
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Hrvatska još nikada nije pobijedila Francusku, ali smo najbolje partije protiv njih odigrali na velikim natjecanjima

Finale SP-a u Rusiji bit će šesti međusobni susret Hrvatske i Francuske. Ne možemo se baš pohvaliti kako smo bili uspješni u sudarima s Tricolorima jer oni pripadaju u rijetke reprezentacije s kojima smo igrali više od jedanput a da ih nismo pobijedili. U tom su društvu još Brazil, Portugal i Rusija (ako ne računamo ovu pobjedu protiv njih nakon penala, nap. a.).


U dvobojima s Francuskom dvaput smo uspjeli odigrati bez pobjednika, a u preostala tri navrata smo poraženi. Ono što nas može ohrabriti je da smo najbolje svoje utakmice protiv Francuza odigrali baš na završnim turnirima velikih natjecanja. Naravno, najveća i najpamtljivija je ona utakmica iz polufinala SP-a 1998. kojem je Francuska bila domaćin. Izgubili smo s 2:1 pod nevjerojatnim okolnostima. Šuker je u 46. minuti doveo Hrvatsku u vodstvo, a kako smo igrali na tom turniru, činilo se kako je "to - to", da će Hrvatska igrati finale, ali onda se Francuzima ukazao posve neočekivani junak - Lilian Thuram. Čovjek do te utakmice nije zabio ni jedan pogodak za reprezentaciju, ma i u klubu je zabijao "svake prijestupne godine". I taj nam je sprašio dva komada. Prvog ni punu minutu nakon što smo poveli nakon velike pogreške našeg legendardnog kapetana Zvone Bobana. Drugog je "metio" 20-ak minuta poslije nakon novog velikog kiksa ovaj put Roberta Jarnija i tu se raspao naš san o finalu. Igrali su Francuzi i s igračem manje jer je isključen Blanc, ali naš izbornik Miroslav Blažević ostao je "bez riječi". Nije povukao prave poteze u tom trenutku. Ostali smo neutješni s osjećajem kako nam je finale uzeto "iz očiju". Je li Moskva mjesto na kojem ćemo prebrisati te teške uspomene iz Pariza. Pobijediti ih u finalu SP-a. To bi bio pravi melem za rane iz ‘98. koje još nisu zacijeljele. Drugi susret na završnim turnirima velikih natjecanja imali smo u Portugalu 2004. Francuzi su tamo došli kao aktualni europski prvaci, a mi, ruku na srce, nismo baš izgledali obećavajuće. Izbornik Otto Barić doslovno je morao izmišljati jer u tim smo godinama imali smjenu generacija koja je išla teško i sporo. Ipak, u Leiriji smo odigrali odličnu utakmicu i pobjeda nam je još jednom izmaknula iz ruku. Francuzi su poveli autogolom Tudora, a Hrvatska je eksplodirala u nastavku. Rapaić je izjednačio s bijele točke, a nedugo potom Pršo nam je donio i vodstvo. Trebali smo dobiti tu utakmicu, ali onda se upetljao danski sudac Kim Milton Nielsen. Istina, i sami smo si zakuhali, Tudor je kratko vratio loptu Butini, on je uspio doći do nje prije Trezegueta, koji je rukom blokirao pokušaj ispucavanja, ali danski sudac to nije vidio i Francuska je izjednačila na 2:2. Ispali smo u skupini na tom Euru, ali tko zna kako bi sve završilo da smo dobili taj susret.
Preostale tri utakmice koje smo igrali bile su prijateljskog karaktera i nismo se dobro proveli. U njima nismo zabili ni pogotka. Pobijedili su nas na St. Denisu 1999. godine s 3:0, a te pola godine kasnije u Zagrebu (2:0), a najbolji smo rezultat izvukli u posljednjem ogledu u ožujku 2011. kada smo u Parizu odigrali bez pogodaka.
Dalibor KELER
DOSADAŠNJI SUSRETI
8. srpnja 1998. – Pariz: Francuska – Hrvatska 2:1 (polufinale SP 1998.)

13. studeni 1999. – Pariz: Hrvatska – Francuska 3:0 (prijateljska)

28. svibnja 2000. – Zagreb: Hrvatska – Francuska 0:2 (prijateljska)

17. lipnja 2004. – Leiria: Hrvatska – Francuska 2:2 (Euro 2004.)

29. ožujka 2011. – Pariz: Francuska – Hrvatska 0:0 (prijateljska)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike