Regija
NOVOST NA VINKOVAČKOJ TRŽNICI

Gradonačelnik uručio certifikate vlasnicima 47 obiteljskih gospodarstava
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
VINKOVCI

Gradonačelnik Ivan Bosančić uručio je u subotu na vinkovačkoj tržnici certifikate 47-orici vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji su ispunili uvjete za dobivanje certifikata kojim se kupcima jamči kako je proizvod domaći i proizveden na imanju prodavača.


Certificiranje poljoprivrednih gospodarstava i uporabu oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka" provela je tvrtka GTG Vinkovci d.o.o. u čijem je sastavu i tržnica, u suradnji s Gradom Vinkovcima, Poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom Vinkovci i Udrugom Hrvatskih tržnica. Uz certifikat, prodavači su dobili majice, kape i pregaču s oznakama certifikata, pa će biti izdaleka uočljivi i kupci će znati da na toj klupi mogu dobiti domaći proizvod.
- Vjerujem da ćemo preko njih mi potrošači doći do domaće, zdrave hrane, da će svaki kupac znati što će imati na svom stolu, ali i da ćemo tako potaknuti domaće OPG-ove koji će sigurno na taj način podići i svoju proizvodnju. Domaći proizvod jako je važan za grad, županiju, državu i mi možda nismo ni svjesni da je to ista borba kao borba nogometne reprezentacije Hrvatske kada se borimo za svoj proizvod, za svoje gospodarstvo - rekao je gradonačelnik Bosančić, a Dalibor Marijanović, rukovoditelj Gradske tržnice, podsjeća kako pravo na certificiranje imaju OPG-ovi koji proizvode i prodaju vlastite proizvode i koriste tržno mjesto na vinkovačkoj tržnici
- Svrha je certificiranja da proizvođač na tržnici može nuditi na prodaju proizvode koje je sam proizveo, a da kupcima certifikatom dokaže kako je ponuđenu robu sam proizveo i da su kupili domaći proizvod. Certifikati puno znače i za proizvođače i za kupce jer znaju što kupuju - kaže Marijanović dodajući kako su certifikate dobili proizvođači iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.
Jedan od certificiranih je i OPG Martina Bošnjakovića iz Nijemaca koji postoji od 1995. S obitelji obrađuje 73 hektara plodne srijemske zemlje, od čega je 6 hektara pod povrtlaskim kulturama, a trećina hektra je pod plastenikom.
- U plasteniku ljeti proizvodimo rajčicu, papriku, krastavce, a zimi špinat, mladi luk. Na obiteljskom imanju radimo nas petero, a za povremene poslove zapošljavamo još šest radnika. Ovo je jako dobar potez gradskih vlasti i preko certifikata nam radi promidžbu, pa su mi se preko interneta javili ljudi koji su čuli da prodajem i mljevenu papriku - kaže Bošnjaković.
Miroslav Flego
Certifikat i oznaka "Proizvodi hrvatskog seljaka" puno znače i proizvođačima i kupcima jer znaju što kupuju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike