Kultura
U TIJEKU JE PROJEKT "OKOLO"

Umjetnost spontano dotiče svakodnevicu grada
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Projekt "Okolo", koji na dvadesetak lokacija u Zagrebu provodi svojevrsno umjetničko istraživanje, uvodno je počeo s četiri intervencije francuskog street-art umjetnika Levaleta, a idućih dana prolaznike očekuje još niz intervencija koje će prirediti inozemni i hrvatski umjetnici. Levaletove zanimljive likove u njihovoj "igri" s gradskim prostorima može se pronaći na zidovima Kule Lotrščak u ulici Dverce, crkve sv. Marije u Tkalčićevoj 10, kuće Jager u Tkalčićevoj 78 i na starom ruševnom zidu u ulici Opatovina 21. Od 18. srpnja Zagrepčani će na više od deset različitih lokacija svjedočiti intervencijama još jednog francuskog umjetnika koji je pod umjetničkim imenom Oak Oak već diljem svijeta ostavio svoj trag poetičnim i humorističnim likovima, često minijaturnim i skrivenima. Boris Bare već je ukrasio prolaz prema Zakmardijevim stubama "crvenim tepihom", a Mislav Lešić je u petak privukao pozornost prolaznika novim izgledom glavnih stepenica Tržnice Dolac. Galerija Kranjčar jučer, 14. srpnja, ugostila je interaktivnu zvučnu instalaciju "Akousmaflore" francuskog umjetničkog dua Scenocosme, a biljke će u glavnim ulogama biti i u još dvije instalacije - od 16., odnosno 18. srpnja, i to "Zeleni plafon" Grow Studija i "U prolazu" Botanika, na zasad još tajnim lokacijama.
U Art Parku se od 14. srpnja može pogledati svjetlosna instalacija Ane Elizabet, a u prolazu između Tomićeve i Uspinjače može se pronaći poezija Eve Milković. Organizatori "Nas dve", u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, od 16. srpnja, pozivaju na čitanje ljubavi u Parku Grič, a od 19. srpnja održat će se program K‘o doma u Parku Bele IV. U Galeriji Kulturnog centra Mesnička svoje je mjesto pronašla interaktivna svjetlosna instalacija Filipa Borellija "Nevidljiva ljepota".
Projekt "Okolo" održavat će se do nedjelje, 22. srpnja, na više od dvadeset zagrebačkih lokacija, gdje će se malim urbanim intervencijama u samo tkivo grada oživiti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada.
Iako radove povezuje zajednički nazivnik "Okolo", oni zadržavaju svoj jedinstveni karakter, pojedinačni pristup i element iznenadnog pojavljivanja - svaki umjetnik odnosno kolektiv intervenirat će u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za ostale. Ovogodišnje, prvo izdanje projekta "Okolo" održava se pod nazivom "Intro", čime se najavljuje povećanje broja lokacija i umjetnika, a tako i samih umjetničkih formi izražavanja idućih godina održavanja. Iza projekta "Okolo" stoje "Nas dve" - Ana Mikin i Tina Kovačiček, a podupiru ih Turistička zajednica grada Zagreba i Francuski institut. H
Na više od 20 lokacija malim urbanim intervencijama u samo tkivo grada oživit će se niz javnih prostora
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike