Novosti
SDP RASPRAVLJA O KRIZI U STRANCI

Pobunjenici stižu s "popisom grijeha" Davora Bernardića
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
U ozračju velike napetosti i sukoba, u subotu se okuplja Glavni odbor SDP-a kako bi raspravljao o stanju u stranci. Prema dnevnom redu, raspravljat će se i o odlukama Predsjedništva, od Miranda Mrsića i Zdravka Ronka zatražit će se vraćanje mandata u Saboru.
Procjenjuje se da će GO zasjedati cijeli dan, s obzirom na razmjere krize koja je kulminirala pismom 90 nezadovoljnika stanjem u stranci i vodstvom predsjednika Davora Bernardića, kojega se u pismu moli da odstupi s čelnog mjesta za dobrobit stranke. Pismo koje su, među ostalima, potpisala 23 saborska zastupnika, prije deset dana Bernardiću je uručeno na sjednici Predsjedništva, no tada ga je odbio pročitati, a nekoliko dana kasnije javno je poručio kako neće dati ostavku. Na toj su sjednici Predsjedništva petorica "pobunjenika" Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Bojan Glavašević, Mihael Zmajlović i Vedran Babić zamoljeni da napuste sjednicu. Prije toga, Predsjedništvo je s 12 glasova "za" i pet "protiv" donijelo zaključak da su "pojedini članovi svojim javnim istupima o stranačkim pitanjima, a mimo rasprave o tome na sjednici Predsjedništva, postupili suprotno Statutu i načelima djelovanja usvojenima na GO-u."
Statut SDP-a u slučaju djelovanja suprotnog Statutu predviđa stegovni postupak i mjere u rasponu od opomene, preko privremene suspenzije sa stranačkih dužnosti, do isključenja iz stranke. Očekuje se da će se i o tome povesti žestoka rasprava, pogotovo zato što dio Bernardićevih "lojalista", predvođenih političkim tajnikom Davorkom Vidovićem i Romanom Jerković, traži oštre sankcije za "pobunjenike". Na stolu je i mogućnost suspenzije nezadovoljnika. U tom slučaju, prema neslužbenim scenarijima, situacija bi mogla završiti raskolom jer su Bernardićevi kritičari u Klubu zastupnika spremni čak i na napuštanje Kluba budu li sankcije tako oštre. "Pobunjenici" zagovaraju raspisivanje unutarstranačkih izbora. Za sjednicu GO-a u subotu pripremili su dokument "Teze za raspravu", a u njemu su pobrojili sve Bernardićeve "grijehe". U dokumentu, do kojeg je Hina neslužbeno došla, navode loš rad stranke i loš rejting u javnosti. Zamjeraju mu raspuštanje organizacija, brisanja iz članstva i izborni inženjering. Bernardića kritiziraju i zbog promašene medijske strategije. Spočitavaju mu i propuste u aferi Agrokor, zbog nesnalaženja i kontradiktornih poruka, što je rezultiralo neuspjehom inicijativa za smjenu Vlade. Također, Bernardića smatraju odgovornim zbog gubitka koalicijskog potencijala SDP-a i političke irelevantnosti stranke. H
Dijana Pavlović