Novosti
TEŽA POVREDA DUŽNOSTI

Pijani policajac autom udario 21-godišnjakinju
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Policajac je u vrijeme nesreće bio izvan službe, no protiv njega je zatražen disciplinski postupak

Policajac Dražen B. u utorak navečer izazvao je prometnu nesreću u Josipovcu u kojoj je ozlijeđena 21-godišnja djevojka. Učinio je to vozeći automobil pod utjecajem alkohola.

U Glasovu je redakciju o tom događaju stiglo anonimno pismo elektroničkom poštom u kojem njegov pošiljatelj tvrdi kako je policija ovaj slučaj zataškala, no doznajemo kako to ipak nije tako.
"Policajac je bio izvan dužnosti, no to ga ne opravdava da pije preko svojih mogućnosti, što je već i prije radio. Inače ta cesta je puna rupa i jako je loša i ne znam kako je uspio uopće i kojom brzinom naletjeti i pogaziti djevojku da je dobila potres mozga, ima razbijenu lubanju i sva je izudarana i ostala je u bolnici na promatranju, a on je ujutro pušten s triježnjenja, ako je uopće i bio. Jer ovo je PU osječko-baranjska zataškala", navodi se u anonimnom pismu.
Policija u Osječko-baranjskoj županiji inače javno objavljuje svaku prometnu nesreću sa smrtno stradalom osobom, no ako se radi o nesreći s ozlijeđenima, ti su podaci svim medijima dostupni, ako uopće saznaju da se nesreća dogodila. Kada se nesreće s ozlijeđenima dogode, medijima ih najčešće dojavljuju sami građani.
Iz policije su nam potvrdili da se nesreća dogodila, no na upit koliko je policajac imao alkohola u krvi nismo dobili odgovor.
- Obavještavamo vas da je policijski službenik PU osječko-baranjske, izvan službe, dana 10. srpnja upravljao osobnim automobilom Ulicom Franje Jungerta u Josipovcu za vrijeme dok mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi. Na dijelu ceste, prednjim dijelom vozila udario je u tijelo 21-godišnje pješakinje, koja je lakše ozlijeđena. Na mjestu događaja obavljen je očevid.
Protiv policijskog službenika podnosimo optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.
Anonimna dojaviteljica u svom pismu navodi da je isti policajac jednom prilikom izišao na intervenciju zbog glasne glazbe u jednom višnjevačkom kafiću, no da nije odradio svoj posao. Iz policije kažu da za sada ne mogu komentirati ove navode, no da će ih istražiti, a ako se pokažu istinitima, time će se pozabaviti unutarnja kontrola.
Iako je prije bilo puno više "lokalnih šerifa" u plavim odorama, u posljednje su se vrijeme u policiji s većinom njih obračunali, jer je nekolicina nanosila loš ugled cijelom sustavu. Ministarstvo unutarnjih poslova prošle je godine zaprimilo 2052 anonimne pritužbe na rad policajaca u Hrvatskoj, a u Osječko-baranjskoj bilo je 87 pritužbi.
Sandra Lacić
2052

anonimne pritužbe na rad policajaca u Hrvatskoj stigle su MUP-u prošle godine
ANONIMNE PRITUŽBE NA POLICAJCE
MUP-u su lani stigle 2052 anonimne pritužbe na rad policajaca u Hrvatskoj, a u Osječko-baranjskoj 87. Nakon što je svaki zahtjev proučen, 74 ih je policija ocijenila neutemeljenima, šest djelomično utemeljenima, a još šest je nepotvrđeno. Samo je jedna pritužba na području PU osječko-baranjske ocijenjena utemeljenom. Doznajemo kako policajac koji je automobilom naletio na 21-godišnjakinju u Josipovcu i dalje radi, odnosno nije udaljen iz službe dok ne prođe disciplinski postupak koji treba biti pokrenut protiv njega.