Učionica
OSVOJENO REKORDNIH DESET MEDALJA NA PRVENSTVU RH

Najveći kolektivni uspjeh studenata športaša Sveučilišta u Osijeku
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ima dugu i bogatu tradiciju športskih uspjeha koja seže daleko u prošlost i vremena nekadašnje države. Stoga i ne čudi što je na toj tradiciji nastavljeno kontinuirano kvalitetno i uspješno predstavljanje osječkih studenata na državnim športskim natjecanjima, s ovogodišnjom kulminacijom.
Ovosezonska športska natjecanja na Sveučilištu u Osijeku, odnosno Sveučilišno športsko prvenstvo (SŠP) koje organizira i provodi Studentski športski savez S6veučilišta u Osijeku (SŠS) u suradnji s Uredom za šport Sveučilišta, krenula su nakon početka akademske godine 2017./2018., točnije u studenome 2017. godine, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Prvo su počela natjecanja u futsalu, nakon čega su uslijedila natjecanja u rukometu, košarci, odbojci, stolnom tenisu, tenisu, kuglanju, basketu „3 protiv 3“, odbojci na pijesku i šahu.

„Filtar“ za reprezentaciju
Sva spomenuta natjecanja, osim osvajanja odličja na sveučilišnoj razini, služe kao uvid, odnosno „filtar“ za sastavljanje sveučilišnih reprezentacija koje se dalje natječu na državnoj razini. Izbornike tih reprezentacija imenuje Izvršni odbor SŠS-a. Natjecanja na državnoj razini organizira i provodi Hrvatski akademski sportski savez (HASS) čiji je SŠS član. Natjecanja na državnoj razini nazivaju se UniSport, a u nastavku se dodaje naziv športa na koji se odnose.
Futsal reprezentacija Sveučilišta prva je krenula u natjecanje UniSport futsal lige, i to odigravanjem kvalifikacija u Slavonskom Brodu. Nakon uvjerljivoga plasmana u ligu, kroz sedam kola lige naši su se studenti bez poraza, osvojivši drugo mjesto, plasirali na UniSport Finals – završnicu državnoga prvenstva. Košarkašice su se na Finals plasirale izravno zbog odustajanja ekipe iz poluzavršnice, kao i futsal igračice. Odbojkaši su se također plasirali izravno, ali na osnovi prošlogodišnjega plasmana u finale državnoga prvenstva. Odbojkašice, rukometaši, rukometašice, tenisači, stolnotenisačice, stolnotenisači, šahistice i šahisti do svojih su plasmana došli kroz poluzavršna UniSport natjecanja. Pripreme za to natjecanje trajale su u odličnoj suradnji s osječkim klubovima kojima dugujemo zahvalnost na osiguranim terminima za treninge igračima i trenerima koji su doveli do tih rezultata. Naime, treneri su osječkih klubova ujedno i treneri sveučilišnih reprezentacija.

UniSport Finals u Rovinju
I tada dolazi ovogodišnji UniSport Finals koji je od 27. do 30. svibnja 2018. održan u Rovinju. Sveučilište u Osijeku na to je natjecanje otišlo svjesno svojih kvaliteta, ambiciozno i s tihim željama za osvajanjem bar jednoga naslova prvaka države. Prvoga su se dana sve naše ekipe našle u polufinalnim natjecanjima s kojih su, kako je dan odmicao, stizali sve bolji rezultati. Sve su se ekipe plasirale u finala, odnosno sljedeći krug natjecanja! Prvo su rukometašice pobijedile ekipu Sveučilišta u Rijeci, zatim košarkašice i rukometaši (nakon drame u pucanju sedmeraca) ekipe Sveučilišta u Zagrebu, a igračice futsala nadmašile su protivnice sa Sveučilišta u Splitu. Istodobno, odbojkašice i odbojkaši nadvisili su konkurentice i konkurente sa Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Sveučilišta u Rijeci; potom su tenisači, stolnotenisačice, stolnotenisači, šahistice i šahisti prošli u sljedeću fazu natjecanja, a na kraju su igrači futsala pobijedili momčad Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru. Bio je to dan za čistu peticu, odobravanje i pohvale sa svih strana za pobjedonosni hod osječkih sveučilištaraca.
Drugi je dan donio i prve medalje: šahistice i šahisti osvojili su srebrna odličja, a stolnotenisačice „broncu“. Zatim su, istodobno, svoje završne borbe otpočele odbojkaške reprezentacije - djevojke protiv ekipe Sveučilišta u Rijeci, momci protiv Sveučilišta u Zagrebu. Djevojke su bile blizu, ali uz ozljedu jedne od najboljih igračica, Doris Krivić, i nedostatak sreće u određenim trenutcima, pobjedu su odnijele Riječanke. Momci su zato priredili pravu dramu. Gubili su 2:0 u setovima, a kada se činilo da su Zagrepčani „zakaparili“ pobjedu, nevjerojatnim preokretom, s trima dobivenim setovima u nizu, osječki su igrači „uništili“ Zagrepčane i osvojili prvo zlato za Osijek. Nakon toga na scenu izlaze rukometašice i rukometaši. Rukometašice su se grčevito borile protiv Zagrepčanki, ali uz nekoliko dvojbenih odluka sudaca u ključnim trenutcima pobjeda odlazi na stranu Zagreba. Rukometaši su u srazu s Riječanima dugo vremena bili blizu, ali u konačnici nekoliko je lopti, kao i pobjeda, otišlo na stranu Riječana. No, dva su nova „srebra“ stavljena na „konto“ osječkih sveučilištaraca. Košarkašice su nastavile niz nastupa utakmicom finala protiv Zadranki. U nevjerojatno izjednačenoj utakmici osječke su djevojke bile bliže pobjedi, no pogreške su dovele do toga da u posljednjih desetak sekundi utakmice Zadranke imaju prednost. Tada na scenu stupa osječka studentica Petra Šimunić koja je iz teške pozicije zabila izjednačujući koš i izborila produžetak u kojem su osječke djevojke bile pribranije i sa zvukom sirene proslavile novo zlato za osječko Sveučilište. Posljednja su finala odigrana u futsalu. Osječke su se djevojke u utakmici sa Zagrepčankama morale zadovoljiti srebrom, ali „šećer na kraju“ bili su futsaleri. U tvrdoj i neizvjesnoj utakmici nadvisili su momčad Sveučilišta u Zagrebu i preuzeli tron najboljih futsalera u državi. To je bilo ukupno treće „zlato“ za Sveučilište u Osijeku.


Čast i zadovoljstvo
Valja naglasiti kako je tih dana doista bilo čast i zadovoljstvo nositi majicu, dres ili bilo kakav predmet s oznakom Osijeka i našega Sveučilišta. Bili smo apsolutna senzacija, pojedini su mediji pisali kako su osječki studenti „nevjerojatni“, „fantastični“, „dominatni“, da su „pokorili“ UniSport scenu… Išlo se „na glavu“, riskirale ozljede, trpjeli udarci, stradavali su zubi… Doista se mogla „napipati“ atmosfera i sinergija Osječana. Međusobna navijanja, potpora, trčanja iz dvorane u dvoranu kako bi se bodrili oni koji igraju, nevjerojatna disciplina i posvećenost natjecanju i rezultatu, ponašanje za primjer izvan terena, uniformnost u odijevanju... Ma, doista je Osijek pokazao fenomenalno lice - športsko, akademsko, ljudsko. Osječki su sveučilištarci osvjetlali obraz svima - Sveučilištu, Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, športskim klubovima, ali i sebi samima.
To je, po svemu, najbolji športski rezultat Sveučilišta u Osijeku najmanje u posljednjih 20 godina, a sigurno i dulje. Osim toga, Sveučilište u Osijeku izborilo je sudjelovanje na čak trima europskim prvenstvima u 2019. godini. U konačnom se zbroju državnih medalja vraća kući s čak tri „zlata“, šest „srebara“ i jednom „broncom“, po čemu je odmah iza Sveučilišta u Zagrebu, a ispred Sveučilišta u Rijeci i Splitu koji brojem studenata i mogućnostima premašuju Sveučilište u Osijeku. Može se reći kako smo postavili nova mjerila u akademskome športu i sljedeće sezone vratit ćemo se još jači i ambiciozniji.
Igor SALAJIĆ
Studentski športski savez

Vodstvo Studentskoga športskog saveza čine: Krešimir Ižaković (predsjednik), Vesna Širić (dopredsjednica), Zoran Vladović, Zoran Škrinjarić, Ivana Anić, Robert Raponja i Petar Kerže (Izvršni odbor), Igor Salajić (tajnik).

Treneri i izbornici reprezentacija na UniSport Finals

Futsal (m) – Krešimir Ižaković, prof.; Mario Keškić, prof.; Igor Salajić (izbornici) , Gordan Duvančić, MNK Osijek Kelme (trener)

Futsal (ž) – mr. sc. Ljubomir Pribić (izbornik), Petar Kerže, prof. (trener)

Rukomet (m) – Jurica Lovrinčević, prof. (izbornik), Jelena Crnov, ŽRK Osijek (trenerica)

Rukomet (ž) – Željko Beissmann, prof. (izbornik), Jelena Crnov, ŽRK Osijek (trenerica)

Odbojka (m) – Zoran Škrinjarić, prof. (izbornik), Davor Meringer, MOK Mursa Osijek (trener), Milenko Korica (pomoćni trener)

Odbojka (ž) – Dražen Rastovski, prof. (izbornik), Miroslav Đekić, ŽOK Osijek (trener)

Košarka (ž) – Zoran Vladović, prof. (izbornik), Dražen Nikšić, prof.; ŽKK Mursa Osijek (trener)

Šah (ž/m) – mr. Vesna Širić (izbornik)

Stolni tenis (ž/m) – Zoran Vladović, prof. (izbornik)

Tenis (m) – mr. sc. Ljubomir Pribić, Dubravko Ižaković, prof. (izbornici)

Odbojkaška reprezentacija Sveučilišta na europskoj Univerzijadi u Coimbri

Državni prvaci, a prošlogodišnji viceprvaci, odbojkaši Sveučilišta u Osijeku od 12. do 21. srpnja 2018. na europskoj Univerzijadi u Coimbri (Portugal) tražit će svoje mjesto na europskoj mapi. Ta je Univerzijada četvrta po redu, nakon onih u Cordobi, Rotterdamu te Zagrebu/Rijeci. Odbojkaški turnir okuplja 16 najboljih europskih reprezentacija koje se bore za naslov europskoga prvaka. U borbu za što bolje rezultate na europskoj sceni kreću: Zoran Škrinjarić, prof.; (izbornik), Davor Meringer (trener), Dario Šoš (pomoćni trener) te igrači: Josip Vojak, Marko Oršolić, Ivan Matoković, Jurica Šućur, Kristijan Šućur, Josip Ilić, Antun Odobašić, Luka Kraljević, Borna Šimunić, Franjo Ćulap i Mato Brašnić.Također, s njima putuje i osječki odbojkaški sudac Vlatko Rakin.

Možda ste propustili...