Učionica
NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU ODRŽAN „GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY ART THERAPY SUMMER ABROAD 2018 IN CROATIA“

Dvanaest studentica i nastavnica s američkoga studija Art terapija dva tjedna boravile i radile u Osijeku
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Puna su dva tjedna, od 28. lipnja do 11. srpnja 2018., posredstvom Akademije za umjetnost i kulturu, u Osijeku boravili i radili izv. prof. Heidi Bardot, MA, ATR-BC, LCPAT, pročelnica studija Art terapija sa Sveučilišta George Washington (George Washington University) iz Washington D.C.-a u SAD-u te dvanaest studentica diplomskoga studija Art terapija.
U tom su razdoblju hrvatski studenti kreativnih terapija i njihove prekooceanske kolegice sudjelovali u radionicama i programima Maloga festivala art terapije u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, zatim radionicama art terapije s osječkom Udrugom za rad s mladima „Breza“ te u radionicama dramaterapije, muzikoterapije i terapije pokretom i plesom na Akademiji. Cijeli je program osmišljen kao studijsko putovanje studenata GWU-a pod nazivom „GW Art Therapy Summer Abroad 2018 in Croatia“.
Mali festival art terapije održan je 29. i 30. lipnja, čime je ujedno zatvorena izložba „Valpovački vlastelini Prandau-Normann“ u MLU-u. Kako je tema izložbe bio portret, prvoga su se dana Festivala art terapeutski zadatci, prilagođeni jednokratnoj izvedbi u radioničkome tipu, bavili autoportretima, odnosno slikom građana o sebi, s naglaskom na perspektivu i iskustvo građana Osijeka današnjice u usporedbi s nekadašnjim stanovnicima, veleposjednicima i strancima koji su portretirani. U okviru toga istraživan je proces stvaranja selfieja uz tehničku potporu današnjice, a provedeno je i pilot-istraživanje o izradi selfieja. Američke su studentice simbolične i kreativne autoportrete u crtežu, kolažu i glini izrađivale s djecom koja su uključena u program Francuske alijanse te djecom koja su se odazvala na poziv MLU-a. U tim su radionicama sudjelovali i pacijenti Klinike za psihijatriju – Odjela dnevne bolnice KBC-a Osijek kao i građani, većinom umirovljeni branitelji. Organizirano je i prezentacijsko predavanje prof. Heidi Bardot koja je o art terapiji govorila iz dugogodišnjega iskustva u pojedinačnom i skupnom radu u višekulturnom okruženju mnogih država svijeta. Drugi su dan Festivala pak obilježile zanimljive radionice usmjerene na građane Osijeka, nazvane „Sjećanje grada kroz osobu ili prostor“ te „Grad koji nestaje/Grad koji gradimo“. Kroz umjetnički rad sudionici su kreirali mjesto u kojem žive i u kojem želi živjeti, kao i mjesta koja za njih čine grad te gradili vezu, „most“, između prostora i osobe koja u njemu živi. Nadalje, dva su dana osječki domaćini i gošće iz SAD-a u prostorima Akademije proveli i radili sa zaposlenicima i štićenicima „Breze“, vodeće udruge za rad s mladima s poremećajima u ponašanju u regiji. Radionice je art terapije vodila prof. Bardot, a američke studentice predstavile su svoj art terapijski rad u SAD-u s velikim brojem različitih kliničkih populacija.
Američke su studentice imale u Osijeku priliku sudjelovati i u oglednim radionicama i predavanjima o ostalim disciplinama kreativnih terapija koje su vodile studentice/specijalizantice osječke Akademije. Uvod u radionice dramaterapije bio je posjet osječkom HNK-u, a same radionice uključivale su osobno promišljanje vlastite uloge u društvu, sposobnosti uživljavanja u stanje „kao da“ (koje je postavio K. S. Stanislavski), rad u tijelu, mentalni rad, kreativno promišljanje te improvizaciju. Teme muzikoterapijske radionice i predavanja bile su glavni modeli, metode i tehnike muzikoterapijskoga rada, a prethodio im je posjet američkih studentica osječkom Dječjem domu „Klasje“ gdje su nadgledale muzikoterapijske seanse majki i beba kao i predškolske djece. Osim toga, još su jedan dan volontirale u radu s djecom u „Klasju“ te restaurirale i obogatile mural na zidu domskoga dvorišta. Radionice terapije pokretom i plesom održane su u baranjskom Adrenalinskom parku „Zlatna Greda“ gdje su u prirodnom okruženju osjetilno i kinestetički isprobavali nova područja osobne i grupne percepcije.
Lijepo je spoznati kako je Osijek postao destinacija za međunarodne „Summer Abroad“ sveučilišne programe. Naime, takva suradnja s inozemnim sveučilištima visoke reputacije, kao što je GWU, mogla bi donijeti mnogo benefita osječkoj akademskoj i lokalnoj zajednici.
Mia JANKOVIĆ SHENTSER
Art terapija

Program poslijediplomskoga specijalističkog studija Kreativna terapija na AUK-u, koji uključuje četiri smjera (Art terapija, Dramaterapija, Terapija plesom i pokretom te Muzikoterapija), organiziran je upravo prema konceptu i načelima navedenoga američkoga studija, s kojega svakoga semestra u Osijek dolaze i predavači svih art terapeutskih kolegija. Inače, art terapija jest psihoterapija koja koristi likovni proces za izražavanje svjesnih i nesvjesnih unutarnjih procesa kako bi njihovom eksteriorizacijom osoba osvijestila te razriješila određene komplekse, fiksacije, simptome, traume te općenito poboljšala svoje psihičko, mentalno i emotivno funkcioniranje.

Posjet Vukovaru

U okviru studijskoga putovanja bio je organiziran i posjet Vukovaru gdje su studentice s GWU-a posjetile Memorijalni centar Domovinskoga rata, bolnicu te Spomen-dom Ovčara gdje su se detaljno upoznali s tijekom Domovinskoga rata u Hrvatskoj, bitkom za Vukovar te današnjom situacijom u poslijeratnom okruženju. Budući da se art terapija u SAD-u primjenjuje u radu s ratnim veteranima i aktivnim vojnim osobljem, taj je posjet otvorio i mnoga pitanja oko mogućnosti primjene sličnih iskustava i u RH.

Možda ste propustili...