Učionica
USPJEŠNO 38. IZDANJE LJETNOGA DOGAĐANJA U ORGANIZACIJI STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Više od 15 tisuća posjetitelja pratilo programe 38. Osječkoga ljeta mladih
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Ukupno 38. izdanje Osječkog ljeta mladih, tradicionalnoga ljetnog događanja u organizaciji Studentskoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održano je od 6. do 21. lipnja 2018. godine pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović te uz financijsku i logističku pomoć uprave Sveučilišta u Osijeku i znanstveno-nastavnih i znanstveno/umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
Pripreme za projekt počele su u veljači 2018. kada je dogovoren okviran program i raspored aktivnosti. Kao i prošlih godina, projekt je imao četiri sastavnice: umjetnički, edukacijski, športski i zabavno-glazbeni program.
Studentski zbor Sveučilišta prije početka OLJM-a organizirao je i promocijske nastupe mladih osječkih umjetnika na mjestima velike frekventnosti građana, odnosno dvosatni koncert Dore Vestić (ukulele), Benjamina Lamze (saksofon) i Trajka Iljkovskog (klasična harmonika).
U okviru zabavno-glazbenoga programa, koji je privukao najveći broj posjetitelja, u dvorištu bivšega kluba Vega u Tvrđi nastupili su riječko-splitski umjetnik Neno Belan, bend Fiumens i gosti (7. lipnja) te kultni rocker Goran Bare i skupina Majke pred čak 2500 posjetitelja (koncert je zbog nepovoljnih vremenskih prilika prebačen s planiranoga 8. lipnja na 11. lipnja, a kao predgrupa zasvirala je i osječka skupina Bluestrip), a 14. lipnja popularni hip-hop izvođač Edo Maajka koncert je održao u predvorju dvorane Gradski vrt. U umjetničkom dijelu programa održan je niz programa, većinom u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Tako je 9. lipnja održan prvi hrvatski festival studentskog filma pod nazivom STUFF (Studentski filmski festival), uz višednevno snimanje osječkoga studentskog filma. Dan kasnije (10. lipnja) u dvorištu kluba Vega nastavljeno je prikazivanje studentskih filmova, a postavljena je i likovna izložba mladoga osječkoga umjetnika Vinka Vidmara, inače studenta AUK-a te dopredsjednika SZ-a. Uz izložbu je organiziran i panel na temu osječkoga filma. Dana 12. lipnja u Barutani na lijevoj obali Drave izvedena je umjetničku predstava „Strossmayer“ na kojoj su studenti glume i lutkarstva, u suradnji s pjevačkim zborom Akademije te u režiji prorektora izv. prof. art. Roberta Raponje, prikazali život i djelo Josipa Jurja Strossmayera. Također u Barutani, 13. lipnja, odigrana je predstava „Bijela kuga“ u izvedbi studenata Akademije te Kazališta Virovitica. Iste večeri, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u Auli glagoljice održana je i edukativna predstava rap umjetnika Marina Ivanovića-Stoke koji je mladima na emotivan način ispričao kako je uspio izići iz svijeta droge okrenuvši se vjeri i Bogu. Organizirana je i izložba umjetnika Marija Skendera pod nazivom „Unutarnji svjetovi“ u sklopu koje je u sjevernom tornju Eurodoma bilo postavljeno desetak eksponata. Dana 17. lipnja Operni ansambl AUK-a izveo je Operu Panonica skladatelja Giacoma Puccinija u holu Građevinskoga fakulteta u Osijeku. U okviru edukativnoga programa, među ostalim, 8. lipnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održano je i edukativno predavanje na temu „Kako pobijediti tremu u javnom nastupu“ koje je održala doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja i nastavnica Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Bogat je bio i športski dio programa. Organizirana je osječka biciklijada čiji je završni dio održan u dvorištu kluba Vega u Tvrđi uz domjenak i druženje biciklista, a navečer i prigodan koncert osječkoga Pullover benda u klubu Tufna.
Dana 15. lipnja organizirana je noćna utrka Osijekom u dužini od 10 kilometara, a sudjelovalo je preko 400 trkača. Dana 16. i 17. lipnja na Srednjoškolskom igralištu održana su športska natjecanja u malom nogometu, košarci i odbojci na pijesku, uz dodjelu nagrada pobjednicima. Cjelokupan program 38. OLJM-a posjetilo je 15-ak tisuća posjetitelja.
Stjepan ĆURČIĆ
Otvorenje 38. OLJM-a

Otvorenje 38. Osječkoga ljeta mladih održano je 6. lipnja navečer na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Tada su pozdravne govore održali predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku Stjepan Ćurčić, dogradonačelnica Grada Osijeka Žana Gamoš, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović te prorektor za kulturu, umjetnost i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku, izv. prof. art. Robert Raponja. Otvorenje je, pred mnoštvom publike koja je napunila trg, svojim dvosatnim nastupom uveličala mlada zagrebačka umjetnica Zsa-Zsa.

Zatvaranje 38. OLJM-a

Ovogodišnje izdanje Osječkoga ljeta mladih zatvoreno je 21. lipnja uz DC („donesi cugu“) party koji je održan u večernjim satima ispred Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku. Ulaz na sve sadržaje OLJM-a ponovno je bio besplatan za sve studente i ostale posjetitelje. U projekt je bilo uključeno oko 200 izvođača glazbenoga i umjetničkoga programa, oko 500 sudionika športskoga programa te stotinjak volontera i 30-ak studenata.

Možda ste propustili...