Učionica
MEĐUNARODNI INTERDISCIPLINARNI ZNANSTVENI SKUP „OD GEOGRAFSKE LINGVISTIKE DO GEOGRAFSKE ONOMASTIKE“ NA FILOZOFSKOME FAKULTETU OSIJEK

„Ime i društvo na periferiji mađarskog govornog područja“
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup „Od geografske lingvistike do geografske onomastike IX.“, s podnaslovom ovogodišnje konferencije „Ime i društvo na periferiji mađarskog govornog područja“, održan je 24. i 25. svibnja 2018. na Filozofskome fakultetu Osijek.
Riječ je o devetoj konferenciji koja se od 2010. održava svaki put u drugom mjestu u Mađarskoj, Austriji ili Rumunjskoj. Ove je godine domaćin konferencije bio Filozofski fakultet Osijek kojem su suorganizatori Institut za jezik Glotta, Katedra opće i mađarske lingvistike Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Babes-Bolya iz Cluj-Napoce (Rumunjska), Katedra za mađarsku lingvistiku Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti i Sveučilišni centar Savaria (Mađarska). Idejni je začetnik te serije konferencija Ferenc Vörös, a ideja se oblikovala oko namjere da se iz znanstvene perspektive pruži potpora za obradu povijesnog i suvremenog korpusa imenske građe u Mađarskom atlasu prezimena. Cijeli projekt, pa i ovogodišnja konferencija, temelje se na dijalogu znanstvenika koji djeluju na različitim znanstvenim područjima pri čemu se otkivaju posebnosti društvene povijesti i sadašnjosti na karpatsko-panonskom području. Bogatstvo tema ovogodišnje konferencije posebice je pokazala nazočnost znanstvenika iz različitih znanstvenih područja pa su tako svoj doprinos novim spoznajama dali lingvisti, geografi, geoinformatičari, kulturni antropolozi, povjesničari kulture te povjesničari, etnografi i stručnjaci za arhivsku građu koji proučavaju migracije i manjinska pitanja, a žive i djeluju na tom području. Konferenciji je stručnu potporu pružilo Mađarsko lingvističko društvo, a sadržaj izlaganja s konferencije objavit će se u zborniku radova.
Ana LEHOCKI-SAMARDŽIĆ, Dubravka BOŽIĆ BOGOVIĆ
Možda ste propustili...