Učionica
NAGRADA FUL KULTURNO I OZNAKA VRSNOĆE SUPERBRANDS

„Hepening Vilijun“ najbolje brendiran niskobudžetni projekt u hrvatskoj kulturi u 2017./2018.
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Na Superbrands gala večeri, odnosno svečanoj dodjeli priznanja najboljim hrvatskim brendovima, održanoj 7. lipnja 2018. u Zagrebu, „Hepening Vilijun“, mentorski vođen projekt nekoliko nastavnika sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Andizeta – Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji, primio je nagradu FUL KULTURNO kao najbolje brendiran niskobudžetni događaj u kulturi u sezoni 2017./2018.
Dodjelitelj nagrade, Superbrands, neovisan je autoritet za ocjenu brendinga u 88 zemalja svijeta, a Superbrands Hrvatska sedmu je godinu zaredom dodijelio priznanja najboljim hrvatskim brendovima. Na iznimno posjećenoj svečanoj dodjeli Superbrands, u organizaciji Dhar medije te Superbrands Hrvatska i Slovenija, nagradu za sezonu 2017./2018. primilo je 27 najboljih brendova. Na osnovi izbora članova Stručnoga vijeća Superbrands Hrvatska, odnosno nakon što je 48 stručnjaka nominirane brendove ocijenilo prema četirima kriterijima: razlici, kvaliteti, pouzdanosti i emocionalnome naboju. Uz dodjele priznanja Superbrands, prvi je put dodijeljena i nagrada za natječaj FUL KULTURNO. U ime pobjednika, Instituta Andizet s projektom „Hepening Vilijun“, koji je nagrađen za najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi, a odnosi se na promociju pisane riječi, nagradu je preuzela prof. dr. sc. Jasna Horvat, ujedno i autorica romana „Vilijun“, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, dopredsjednica Instituta Andizet i sudionica „Hepeninga Vilijun“.


„Hepening Vilijun“ temeljen je na romanu „Vilijun“ te je s dvama uprizorenjima 2. srpnja 2017. praizveden na Osječkom ljetu kulture u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Redatelj izv. prof. art. Robert Raponja, sadašnji prorektor Sveučilišta u Osijeku za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju, u tom multimedijskome interaktivnom čitanju književnoga teksta uspješno je ostvario suradnju niza osječkih kulturnih ustanova: Instituta Andizet, Umjetničke akademije, MUO-a i OLJK-a. Važno je istaknuti kako je izv. prof. art. Raponja putem toga projekta ostvario i mentorsku suradnju sa studentima glume i lutkarstva. Vizualni identitet „Hepeninga Vilijun“ potpisala je izv. prof. art. Jasmina Pacek, koreografiju Maja Huber, a produkciju Jasminka Mesarić, dok je tehničku potporu izvedbi osigurala produkcija OLJK-a. Unatoč skromnim financijskim sredstvima, „Hepening Vilijun“ uspješno je okupio velik broj sudionika među kojima se svojim doprinosima ističu: prof. dr. sc. Milica Lukić, izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, Ana Zrnić, prof. dr. sc. Jasna Horvat, Stipe Gugić, Luka Stilinović, Luka Vondrak, Josip Ledina, Matko Duvnjak Jović, Adrijan Bagarić, Gordan Marijanović, Tamara Šarlija, Matea Lanščak, Mia Katić, Ana Medvedec, Lina Medvedec, Dina-Min Chen, Marlona Mršić i brojni drugi.
Prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, smatra kako je „Hepening Vilijun“ nagradom FUL KULTURNO potvrdio Osijek kao sveučilišni kreativni grad u kojem ekonomske znanosti ucrtavaju teorijske i praktične smjernice kreativnoj industriji.

Ana ZRNIĆ
Promocija „Hepeninga Vilijun” i u Kini

Nakon osječke praizvedbe „Hepening Vilijun“ svoju je promociju doživio i u Narodnoj Republici Kini. Njegov je snimak prikazan u studenome 2017. godine na inauguracijskom EU-Kina književnom festivalu koji se održavao u gradovima Pekingu i Chengdu. Ustoličenje Europsko-kineskoga međunarodnog književnog festivala bilo je u znaku oživotvorenja Puta svile, a Hrvatsku su predstavljale prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč. Snimak „Hepeninga Vilijun“ izrađen je u produkciji Instituta Adnizet, a temeljem kadrova snimljenih na njegovoj praizvedbi u Osijeku.

Možda ste propustili...