Učionica
NA FOOZOS-U ODRŽAN 4. FESTIVAL EKTE – UMJETNOST KROZ ODGOJ I OBRAZOVANJE

Predavanja, izložbe i radionice namijenjene studentima i učenicima
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Od 28. do 30. svibnja 2018. na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, u organizaciji Odsjeka za umjetnička područja FOOZOS-a, održano je 4. izdanje festivala EKTe – Umjetnost kroz odgoj i obrazovanje.
Studenti su učiteljskoga studija i studija predškolskoga odgoja, uz podršku nastavnika mentora, pripremili radove i javnosti predstavili programe iz različitih umjetničkih područja. Festivalu su 24. svibnja prethodile umjetničke radionice iz područja dječje književnosti pod vodstvom doc. dr. sc. Irene Krumes u Slavonskom Brodu. Likovna su zbivanja također krenula prije samoga početka festivala, i to likovno-metodičkom radionicom u Muzeju vučedolske kulture na koju je studente vodio mentor doc. dr. art. Marko Šošić.
Na svečanom otvaranju 28. svibnja predstavljena je novouređena učionica za dramski odgoj koja sada ima pravu kazališnu opremu. Novu su scenu prvi isprobali najmlađi, učenici 4.c razreda OŠ Mladost, izvedbom body percussion koreografije na pjesmu „Moj Osijek“. Nakon njih studenti su FOOZOS-a i Akademije za umjetnost i kulturu izveli po dvije lutkarske etide (mentori – prof. art. Mira Perić, odnosno izv. prof. art. Maja Đurinović, asistentica Selma Mehić te izv. prof. art. Tatjana Bertok Zupković), a studentice FOOZOS-a Terezija Šiškić i gitaristica Vjera Višić i jednu pjesmu. Na završetku svečanoga otvaranja Ivan Ćaćić i Ivana Medić iz Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku izveli su duet iz aktualne operete „Kod bijelog konja“. Okupljene je pak pozdravio dekan FOOZOS-a prof. dr. sc. Damir Matanović.
Festival je obilovao likovnim događanjima. Izloženi su studentski likovni radovi pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Gorana Kujundžića i doc. dr. art. Marka Šošića, a doc. art. Jelena Kovačević organizirala je dvije izložbe: izložbu origamija „Matematika u igri i razonodi“ u suradnji s izv. prof. dr. sc. Ružicom Kolar-Šuper i predavačem Željkom Gregorovićem te izložbu kućica za lutke. Održano je i nekoliko likovnih radionica za studente: radionica izrade radova sashiko tehnikom pod vodstvom gošće izv. prof. art. Koraljke Kovač uz mentorstvo izv. prof. dr. art. Gorana Kujundžića te predavanje i radionica nazvani „Vučedolski Orion“ koje su održali arheologinja Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, i Marko Šošić. Učenici četvrtih razreda OŠ „Darda“ sudjelovali su u radionici „Školarci postaju vrtićarci“ koju je organizirao Goran Kujundžić, a vodili su studenti treće godine Fakulteta. Ni glazba nije bila zapostavljena. U Slavonskome Brodu održana je radionica dječjih igara s flašofonom za učenike četvrtih razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“, a studenti su sudjelovali u radionici na kojoj su naučili i izveli poznate songove iz dječjih filmova pod vodstvom mentorice stručne suradnice Ane Popović. U okviru su dramskih aktivnosti na Fakultetu organizirani razgovori s glumcima osječkoga HNK-a – Vladimirom Tintorom, Ljiljanom Krička, Anitom Schmidt i Jasnom Odorčić, a izv. prof. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku, održao je predavanje „Osnove režije“. Radionicu impro kazališta organizirala je izv. prof. dr. sc. Željka Flegar, a vodila ju je Grozdana Lajić Horvat iz Zagrebačkoga kazališta mladih. Studenti FOOZOS-a izveli su i procesnu dramu „Zaustavimo nasilje“ pod mentorstvom red. prof. art. Mire Perić.
Dana 30. svibnja 2018., dvjema lutkarskim predstavama: „Život“ i „Puppet dance“ zatvoren je 4. festival EKTe. Predstave su bile projekti studenata glume i lutkarstva AUK-a pod mentorstvom doc. dr. art. Maje Lučić Vukojević i asistentice Katarine Arbanas te doc. dr. art. Hrvoja Seršića i asistenta Nenada Pavlovića. Njima su uspješno privedene kraju trodnevne umjetničke aktivnosti koje su se odvijale u osječkim i slavonskobrodskim prostorima FOOZOS-a. Aktivnosti su provedene u organizaciji mentora i članova Organizacijskoga odbora festivala koji su doveli i mnogo gostiju, renomiranih umjetnika iz svih područja umjetnosti, a sastojale su se od predavanja, izložbi i radionica namijenjenih studentima, ali i učenicima osnovnih škola.
Mira PERIĆ
Naziv festivala – spoj imena triju muza

Cilj je festivala poticanje studenata učiteljskoga studija i studija predškolskoga odgoja na izražavanje u raznim umjetnostima (glazbenoj, dramskoj, lutkarskoj, likovnoj), upoznavanje s umjetničkim djelovanjem pojedinih istaknutih umjetnika te poticanje studenata na javno predstavljanje vlastitih radova i izvedbi. Taj je festival jedinstven i poseban u Hrvatskoj jer prožima nekoliko umjetničkih područja. Naziv EKTe dolazi kao spoj početnih slova imena triju muza (zaštitnica znanosti i umjetnosti), a to su: Euterpa (zaštitnica glazbe i lirske poezije), Kaliopa (zaštitnica epske poezije i govorništva) i Terpsihora (zaštitnica zborskih pjesama i plesa). Voditeljica je projekta prof. art. Mira Perić (FOOZOS).

Možda ste propustili...