Svijet
SUMMIT NATO-A

Trump ucijenio članice tražeći dvostruko veća izdvajanja za obranu
Objavljeno 13. srpnja, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da su se čelnici zemalja članica NATO-a složili "znatno povećati" troškove za obranu i da je NATO danas puno jači nego prije dva dana. Rekao je to na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare nakon završetka sumita NATO-a.


Nije precizirao koliko je povećanje izdvajanja za obranu dogovoreno, ali je rekao da je u proteklih godinu dana izdvojeno 33 milijarde dolara više za obranu i to ne računajući SAD. Trump je summit NATO-a ocijenio "fantastičnim" rekavši da je održan u "kolegijalnom duhu". Neposredno prije njegove konferencije za novinare počele su curiti informacije da je Trump zaprijetio povlačenjem SAD-a iz NATO-a ako saveznici ne pristanu povećati troškove za obranu. Na pitanje novinara može li sam donijeti odluku o izlasku iz NATO-a bez pristanka Kongresa, Trump je rekao "da vjerojatno može, ali da to nije nužno".
Nakon što je u srijedu napao Njemačku zbog plinovoda koji iz Rusije dobavlja plin, Trump je i u četvrtak prozivao Njemačku tražeći povećanja izdvajanja za troškove obrane s dva na četiri posto BDP-a svake članice, iako ta tema nije bila na dnevnom redu summita. "Godinama su predsjednici neuspješno pokušavali dobiti da Njemačka i druge bogate države NATO-a plaćaju više za zaštitu od Rusije. Oni plaćaju samo dio troškova. SAD plaća milijarde dolara previše kako bi subvencionirale Europu, a gube u trgovini", poručio je Trump preko Twittera još na putu prema sjedištu NATO-a. U drugom tvitu dodao je kako je Njemačka "počela plaćati Rusiju, zemlju od koje želi da je štitimo, milijarde dolara za energiju iz plinovoda iz Rusije. To je neprihvatljivo. Sve države članice moraju ispuniti cilj od dva posto BDP-a, a to se mora popeti na četiri posto". Saveznici su na summitu u Walesu 2014. zacrtali cilj da će do 2024. podići obrambene proračune na dva posto.
Trump je čak otvarajući to pitanje u četvrtak prekinuo sastanak čelnika Saveza s Gruzijom i Ukrajinom te su predstavnici te dvije zemlje zamoljeni da napuste prostoriju kako bi čelnici NATO-a mogli ostati sami, navodi više diplomatskih izvora.
Na pitanje dopisnika Večernjeg lista Tomislava Krasneca hoće li nakon što uđe u zrakoplov tvitati drukčije poruke od ovih koje govori na konferenciji za novinare, Trump je prvo Hrvatskoj čestitao na plasmanu u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, dodajući da će njegove poruke biti iste te da je "on stabilan duh".Hina
Trump je zaprijetio povlačenjem SAD-a iz NATO-a ako saveznici ne pristanu povećati troškove za obranu
Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike