Sport
OKUPACIJA MOSKVE

Hrvatska - Engleska na Crvenom trgu
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Velika hrvatska zastava mogla se razviti samo na ulazu na Crveni trg, na kojemu se zato zaigrao nogomet

Glavni grad Rusije jučer su doslovce okupirale dvije "strane sile". Navijači Hrvatske i Engleske zaposjeli su strogi centar grada, odnosno Krasnaji trg (Crveni trg) i jednu od ulica koja na njega izbija, Nikolajevskaju. Tamo se odvijala glavna navijačka utakmica.


Naši su, naravno, razvili onu veliku zastavu, ali morali su to učiniti na ulazu na Crveni trg jer ruske vlasti nisu dopustile da se to učini na samom trgu, stigla je još jedna velika kockasta zastava. Zapravo, cijelog su se dana navijačke rijeke slijevale prema tom mjestu. U Nikolajevskoj je trajalo nadglašavanje. Red naših, pa red engleskih pjesama. Svi su bili pomiješani i dobro raspoloženi. Hrvatski i engleski navijači odigrali su i utakmicu na malom terenu koji je postavljen na Crvenom trgu. Fanovi su bili vrlo živopisno odjeveni. Naši u kockastim odijelima s kravatama, u dijelovima narodnih nošnji. Engleze su tradicionalno predvodili vitezovi križari, a jedni i drugi glave su ukrašavali tradicionalnim ruskim šubarama. Svakakvih se navijačkih modnih izričaja moglo vidjeti na moskovskim ulicama. Atmosfera je doista bila sjajna, a stekli smo dojam kako je u Moskvu stiglo i više od 10.000 najavljenih hrvatskih navijača. Ako su neki u rusku prijestolnicu stigli bez ulaznica, moglo ih se nabaviti na ulicama. Jedan nam je tip ponudio treću kategoriju za 700 dolara što je vjerojatno pripadalo u povoljniju ponudu. Uzbudljivo je bilo i u okolici stadiona jer na izlazu iz metroa koji vozi do Lužnjikija ima jedan veliki trg i nekoliko kafića u njegovoj okolici. Naravno, svi oni bili su zaposjednuti od strane navijača obiju reprezentacija. Čijih je fanova bilo više? Stvarno je bilo teško procijeniti. No, uvertira uoči utakmice doista je bila sjajna. Pravi navijački party, posebno se to odnosi na onaj dio koji smo vidjeli u Nikolajevskoj ulici.

Na tribinama su navijačke snage bile poravnate, a Englezi su, naravno, bili daleko glasniji nakon što je njihova reprezentacija došla u rano vodstvo. Od tog šoka naši se navijači nisu dosta dugo oporavili. Tek nakon pola sata mogla se ponovno čuti podrška s dijela gdje su se nalazili hrvatski navijači. U završnici su se oglasili i domaći, s već klasičnim „Rusija, Rusija“.


 

Dalibor KELER
Možda ste propustili...

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike