Regija
NEZADOVOLJSTVO PROGRAMOM JAVNIH RADOVA

"U općini Đurđenovac u javnim
radovima uvijek rade isti ljudi"
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
ĐURĐENOVAC
Općina Đurđenovac ovih je dana zaposlila 20 osoba u javnim radovima. U program koji financira Hrvatski zavod za zapošljavanje uključene su dugotrajno nezaposlene osobe te osobe u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Zaposlene osobe radit će šest mjeseci i to na održavanju javnih i zelenih površina u svim naseljima na području općine. Na natječaj se prijavilo stotinjak osoba, a među njima i Željko Brekalo iz Klokočevaca, koji nije dobio posao. Brekalo tvrdi da Općina nije poštivala natječaj te da je zaposlila iste ljude koji su već radili u javnim radovima.
- Svake godine uzimaju iste ljude u javnim radovima. Ove godine iz Klokočevaca rade muškarac i žena koji su i prošle godine bili u javnim radovima. To nije u redu. Pa ima ljudi kojima posao isto treba i nikada nisu bili u javnim radovima – kaže Željko Brekalo, čija je supruga nezaposlena i imaju četvero djece.
Borim se na sve načine da nađem neki posao. Živimo od dječjeg doplatka, a imamo kredit za kuću. Teško nam je i posao bi mi dobro došao, kaže 43-godišnji Željko Brekalo.
Načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović odbacuje optužbe i kaže da je sve bilo regularno i u skladu s pravilima koje određuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.
- Svi koji su zaposleni udovoljili su uvjetima natječaja. Kriterije ne određujem ni ja ni Općina, već Zavod za zapošljavanje. Sukladno tome zaposlene su dugotrajno nezaposlene osobe i osobe starije dobi. Zapravo, naputak je da se zaposle osobe koje su u nepovoljnijem položaju, odnosno one koje će teže naći posao. U te kriterije gospodine Brekalo se ne uklapa – rekao je Topalović i dodao da Općina inicira program javnih radova i predlaže kandidate, ali Zavod za zapošljavanje ima konačnu riječ u provođenju te poticajne mjere, čiji je cilj uključiti nezaposlene osobe u program aktivacije na poslovima društvenog korisnog rada.
- Mi smo socijalno osjetljiva općina i vodimo računa da onaj tko je radio lani, ne radi ove godine. Osim toga, zavod na kraju odlučuje o kandidatima. Da je bilo nepravilnosti, Zavod za zapošljavanje sigurno ne bi odobrio financijska sredstva za provođenje mjere zapošljavanja u javnim radovima - zaključuje općinski načelnik Hrvoje Topalović. S.Fridl
Ove godine iz Klokočevaca rade muškarac i žena koji su i prošle godine bili u javnim radovima. To nije u redu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike