Novosti
PAZI, SNIMA SE!

Nove kamere za nadzor brzine stižu u Slavoniju
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Fiksne kamere su od postavljanja pa do kraja 2017. godine registrirale više od 330 tisuća prometnih prekršaja u Hrvatskoj

Više od 300 tisuća prometnih prekršaja snimile su od postavljanja pa do kraja 2017. fiksne kamere diljem Hrvatske.


Od postavljanja pet kamera, za koje je postavljeno 10 kućišta u Osječko-baranjskoj županiji, zabilježen je 18.461 prometni prekršaj od srpnja 2015. do 31. prosinca prošle godine. Osim brzine, kamere bilježe i druge prekršaje.
- Stacionarni/fiksni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni su prvenstveno radi nadzora brzine kretanja vozila, a uz prekršaje ograničenja brzine mogu se sankcionirati i neki drugi prekršaji, kao na primjer korištenje mobitela ili nekorištenje sigurnosnog pojasa. Ukupan broj svih utvrđenih prekršaja, od čega je najveći broj po brzini, u 2017. bio je 110.824, a od početka mjerenja pa do kraja 2017. godine utvrđena su 333.603 prekršaja – doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova.
Fiksnih kamera u Hrvatskoj trenutačno ima 28, a ormara odnosno kućišta u koje se stavljaju ti uređaji ima 62. Uređaji za mjerenje brzine često se premještaju u drugo kućište, a postavljeni su na području policijskih uprava zagrebačke, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske, osječko-baranjske, karlovačke te varaždinske. No, uskoro stiže još kamera i kućišta u cijelu Hrvatsku, pa tako i u Slavoniju. Za sada je u Osječko-baranjskoj županiji postavljeno 10 kućišta, a kamera je pet. Gdje se točno kamere nalaze, zna vrlo mali broj policajaca. Kako neslužbeno doznajemo, bit će postavljena još četiri kućišta za kamere, te će stići još jedna kamera, i to na područje Đakova.
- Ove godine planiramo započeti s javnom nabavom još 29 uređaja i 92 ormara, odnosno kućišta, koji će se postaviti na području policijskih uprava Virovitičko-podravske, Ličko-senjske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Zadarske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske te Koprivničko-križevačke županije. Dopunit će se u PU osječko-baranjskoj, splitsko-dalmatinskoj i varaždinskoj - doznajemo iz MUP-a u kojemu kažu kako za sada ne mogu točno reći gdje će se postaviti nove kamere i kućišta za njih. Iako su iz MUP-a još lani najavili automatizaciju sustava tako što bi kamere, nakon što snime nekoga u prebrzoj vožnji, automatski izrađivale i na adresu vlasnika vozila dostavile potrebne obavijesti o prekršaju, to još uvijek nije zaživjelo. Za sada još uvijek policajci pregledavaju svaku pojedinu snimku i prema registracijskoj pločici utvrđuju tko je vlasnik vozila.
U Zagrebačkoj županiji postoji 15 lokacija na kojima su kućišta za kamere. Sedam ih je u Zagrebu, i to na križanju Slavonska - Sachsova ulica, Slavonska - Savska, u Dubravi II - Poljanice, na Aleji Bologne u Dubravici, na Aleji Bologne - Podsudsedska aleja, te na autocesti A3 na 34. kilometru. Po jedno kućište nalazi se u Jastrebarskom - Čaglje 13, Samoboru - Pavučnjak, u Sesvetama u Žerjavnecu, Omladinska 8. Kod Zaprešića ima pet kućišta na adresama Avenija hrvatskih branitelja 132, Ulica bana Josipa Jelačića 102, ulica Zelengaj 15, Ulica Dragutina Tadijanovića, te u mjestu Ivanec Bistranski - Stubička 70. U Splitskoj županiji je 12 kućišta - četiri na području Splita u Smokoviku, Sirobuji, u Poljičkoj cesti i Ulici Domovinskog rata. Po jedno kućište je u Kurtovićima na Klisu, Imotski - Glavina Donja, Dicmo - Butige, u Dubrovačkoj ulici u Makarskoj, Klis Kosa - brza cesta, Imotski - Poljica, Novaci, Solin - Sveti Kajo, te na županijskoj cesti 6253 kod Klisa. U Primorskoj županiji također je 12 kućišta. Nalaze se na adresama Jadranovo - benzinska "Lukoil", Selce - kod "Spara", Draga Bašćanska na Krku te u Industrijskoj zoni Kukuljanovo u Bakru. Ostale kamere su na području Rijeke, i to u tunelu Pećine, u Kostreni - Doričići 6, obilaznica čvor Škurinje, obilaznica čvor Diračje, Rujevica, te Liburnijska i Zvonimrova ulica (benzinska "Crodux") i Nova cesta. U Karlovačkoj županiji kućišta su u Cerovcu Vukmaničkom 56, Tušiloviću 58, Brezovoj glavi 21, Draganiću 32, Slunj - Plitvička ulica 66, Rakovica 37, te u Josipdolu Sića 49 i Senjskoj ulici 32.
Sandra Lacić
LOKACIJE KAMERA U SLAVONIJI I BARANJI
U Osijeku se kućišta za fiksne kamere nalaze u Strossmayerovoj na brojevima 239 i 320 te na zapadnoj obilaznici na 4,6. kilometru. U Slavoniji su kućišta još u Strossmayerovoj ulici 107 u Podravskoj Moslavini, na adresi Petrovac 86 u Feričancima, te u Cretu Bizovačkom na brojevima 38 i 110. U Baranji su kućišta za kamere u Čemincu, u Ulici Stjepana Radića na brojevima 6 i 76. Fiksne kamere najduže su u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od 2010. U Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji su u funkciji od 2015., a u Karlovačkoj i Varaždinskoj od 2016.