Osijek
PERNATI NAVIJAČ U OBITELJI ROSSO

Papiga Sade bodrit će
Vatrene: “Idemo dalje!”
Objavljeno 10. srpnja, 2018.

Hrvatska! Hrvatska! Idemo dalje! - ori se ovih dana iz kuće obitelji Rosso. Svi oni koji su pomislili kako je riječ o uobičajenim uzvicima navijača, prevarili su se. Naime, za hrvatsku reprezentaciju zdušno ovih dana navija godinu dana stara Sade, papiga (žako) kojoj navijački uzvici nisu i jedino što su je njezini vlasnici, poznati osječki liječnici Mićo i Marinela Rosso, naučili govoriti.




- Jako je talentirana, i nas je iznenadila što je toliko brzo uz utakmice naučila navijati. Sada po cijele dane navija za Hrvatsku, a uz to govori i štošta drugo. Mene i supruga zove po imenu, svako nam jutro zaželi dobro jutro čim ustanemo, pita nas jesmo li dobro, zove upomoć, a kad netko uđe u kuću, pristojno kaže. “Dobar dan”. Svaku od naših pet doga zna poimence i zviždi za njima, zove ih, ma čudo jedno – ispričala nam je vlasnica Marinela Rosso koja je Sade (ime je dobila po njezinoj omiljenoj pjevačici, nap.a.) dobila za rođendan, i ne očekujući da će za samo tri mjeseca, koliko je prošlo otkako je kupljena, naučiti govoriti. Uz to što govori, Sade vrlo lako mijenja tonalitete, zviždi, doziva i obožava glazbu. Ne čudi, jer kad je sama u kući, njezini joj vlasnici ostavljaju uključen radio ili televizor, odakle nerijetko svladava nove riječi. Kad su zajedno u kući, dodaje, čini se kao da ih je desetak, a ono samo njih dvije! A kao što imitira ljudski govor, tako voli jesti i ono što jedu njezini vlasnici, točnije, ne bira voće i povrće.
- Zanimljivo je da Sade obožava društvo i više slijeće na ljude kad dođu kod nas, nego što voli hodati po namještaju. Nažalost, uskoro ćemo ju ostaviti kod sestrične, jer putujemo na more i ne želimo ju maltretirati. No, prije toga želimo je još nešto naučiti, iako ne vjerujem da će to svladati do današnje utakmice Hrvatska-Engleska, no do nedjelje ćemo je naučiti da viče: “Hrvatska je prvak svijeta!” - poručila je Marinela Rosso.
Sudeći prema uspjesima hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, ali i brzini kojom Sade svladava riječi, nadamo se da će se nastojanja da svlada i refren poznate navijačke pjesme obistiniti! I ne samo to, nego u godinama koje su pred njom (žako papige, naime, žive nerijetko 50, pa i 70 godina), ova čudesna ptica naučit će još brojne riječi, pjesme, stihove... M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike